NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Wat is het gevaar van het bieden boven de vraagprijs?

Door de grote vraag naar koophuizen wordt er massaal boven de vraagprijs geboden door potentiële kopers. Om een huis te bemachtigen moet je hierin mee gaan, maar bieden boven de vraagprijs is niet zonder risico’s. Wat zijn de gevaren van het overbieden? Op dit moment is de huizenmarkt een verkopersmarkt. Dat wil zeggen dat het aanbod van huizen kleiner is dan de vraag. Er is sprake van schaarste, en dat zorgt voor stijgende huizenprijzen. Zodra er een huis in de verkoop komt, zijn er vaak al tientallen geïnteresseerden die een bezichtiging in willen plannen. Het bieden boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker. Volgens de NVM is er in januari en februari 2021 door 62% van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden.

Potentiële kopers drijven de koopsom op


Als er meerdere geïnteresseerden zijn, zorgt dit vaak voor het opstuwen van de bedragen die worden geboden. Potentiële kopers weten dat er soms wel tienduizenden euro’s boven de vraagprijs wordt geboden, dus houden ze daar bij de biedingen al rekening mee en leggen een hoog bod neer. Door het overbieden worden de huizenprijzen nog verder opgedreven. Toch is het goed voor te stellen als je een huis wilt kopen.

Wat is het gevaar van het bieden boven de vraagprijs?


Voor het financieren van een huis moeten we een onderscheid maken tussen wat je maximaal kunt lenen op je inkomen en wat je maximaal voor een huis kunt lenen. Op je inkomen kun je bijvoorbeeld maximaal €350.000 lenen. Als een huis een getaxeerde waarde heeft van €250.000, is dit het maximale bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen. Je kunt namelijk maximaal 100% van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. In een voorbeeld lichten we het onderscheid toe. Voorbeeld: Je bezichtigt een huis met een vraagprijs van €300.000. Na het bezichtigen ben je nog steeds enthousiast en je gaat bieden op het huis. Je legt een bod neer van €325.000. Volgens je hypotheekadviseur kun je dit bedrag met gemak lenen gebaseerd op je inkomen. De verkopers gaan akkoord en je gaat de hypotheek regelen. Voor de financiering wordt het huis door een onafhankelijke taxateur geschat op een waarde van €300.000. Door deze taxatie kun je maximaal €300.000 aan hypotheek krijgen. Met andere worden: de koop kan alleen doorgaan als je het resterende bedrag (€25.000) met spaargeld kunt betalen. Bieden zonder voorbehoud? Lees ons blog!

Door het overbieden koop je een huis boven de waarde


Stel, je koopt het huis uit ons voorbeeld voor €325.000, waarbij je €25.000 aan spaargeld investeert. Als je het huis snel weer verkoopt, kun je ervan uitgaan dat je niet weer kunt verkopen voor het bedrag dat je ervoor hebt gegeven. Het weer moeten verkopen is vooral zuur als de huizenprijzen de komende jaren gaan zakken. Hierdoor wordt het verschil tussen het door jou geïnvesteerde bedrag en de verkoopwaarde van het huis steeds groter in jouw nadeel.

Bied verstandig op een huis


In een poging om een huis te kopen moet je waken voor een te hoog bod. Na de aankoop moet je namelijk wel in staat zijn om de maandlasten op te brengen en je wilt jezelf niet te diep in de schulden steken. Laat de hypotheekadviseur niet alleen de maximale hypotheek op basis van je inkomen bepalen, maar neem ook mee in de overweging welke maandlasten eruit voortvloeien. Je moet na het kopen ook nog financiële ruimte hebben om leuke dingen te doen. Je wilt niet 30 jaar kromliggen voor het opbrengen van de hypotheeklasten.Ben je op zoek naar een koophuis en kun je onze hulp goed gebruiken? Laat het ons weten en wij helpen jou in de zoektocht. Lees in een ander blog waarover de meeste verwarringen ontstaan tijdens het bieden.

Heb je vragen? Neem contact op, we helpen je graag!

Overige berichten


Wat is de beste foto op Funda? | 16-04-2021

In een nieuwe rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoordt Funda elke maand een vraag van een makelaar. Deze...
Lees meer


Ontbindende voorwaarden achterwege laten? | 14-04-2021

In een tijd als deze, waarin huizen boven de vraagprijs worden verkocht en steeds korter beschikbaar zijn, moet je snel...
Lees meer


7 tips om je huis te verkopen | 22-03-2021

De beste tijd om je huis te verkopen in Apeldoorn of Ugchelen is het moment waarop je daar...
Lees meer


Bekijk alle berichten