GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Biedlogboek maakt koopproces transparanter

Makelaars van de drie grootste brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro zijn vanaf 01-01-2023 verplicht te werken met een digitaal biedlogboek. Aspirant-kopers en verkopers kunnen hierin achteraf bekijken welke biedingen op een huis zijn gedaan. Deze transparantie geeft meer zekerheid dat het biedproces eerlijk verloopt.


Wat is het biedlogboek precies

Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle stappen van het verkoopproces automatisch worden geregistreerd. Er staat bijvoorbeeld precies in wanneer en hoeveel er op een huis is geboden. Maar ook of er voorbehouden zijn gemaakt bij het bod, zoals een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. En of de bieder bijvoorbeeld een gewenste opleverdatum heeft genoemd. In verband met privacy staat niet in het biedlogboek vermeld wie er heeft geboden.

Alleen inzage achteraf

Het biedlogboek is alleen achteraf en op aanvraag in te zien voor bieders. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

Minder ruimte voor misstanden

De invoering van een biedlogboek is een van de maatregelen die de regering heeft ingevoerd om het aan- en verkoopproces transparanter te maken. Aanleiding hiervoor waren diverse meldingen van consumenten over misstanden op de woningmarkt.

Op welke transacties is het biedlogboek van toepassing

Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen/appartementen (bestaande bouw) en wanneer de koper en/of de verkoper een particulier is.

5 Voordelen van het biedlogboek:


1. Je kunt zien hoe hoog andere biedingen waren. Blijkt achteraf dat je veel meer of juist veel minder hebt geboden dan het winnende bod, dan weet je of je bij een nieuwe bieding misschien wat hoger of lager moet inzetten.
2. Je hebt meer inzicht in de gunning van de verkoper. Het is fijn om te weten hoe je concurrenten hebben geboden. Misschien was het winnende bod niet hoger dan dat van jou, maar waren de voorwaarden beter. Ook hiermee kun je je biedingsstrategie een volgende keer aanscherpen.
3. Je hebt meer zekerheid dat het bieden eerlijk is verlopen. Door de registratie van biedingen kun je zien of er bijvoorbeeld geen biedingen na de sluitingstermijn zijn binnengekomen.
4. Je kunt controleren of je alle biedingen hebt ontvangen. Dit is een voordeel voor verkopers. In het logboek staan alle biedingen die zijn gedaan. Je kunt dus zien of dit overeenkomt met wat je makelaar aan je heeft doorgegeven.
5. Bij geschillen heb je een onafhankelijke informatiebron. Mocht er een geschil ontstaan met de aan- of verkopende partij, dan kan het biedlogboek uitsluitsel bieden.

Heb jij als verkoper of kijker vragen over het biedlogboek, bel ons gerust: 055-5332915.

Overige berichten


Wijzigingen huis 2023 | 02-01-2023

NHG-kostengrens stijgt naar € 405.000 in 2023, NHG-premie blijft 0,6%

In het nieuwe jaar gaat de grens voor een...
Lees meer


Wat is de bijleenregeling? | 01-12-2022

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren hun woning in Apeldoorn of Ugchelen met een flinke overwaarde verkocht. Deze overwaarde...
Lees meer


Energieverbruik van belang hypotheek | 03-11-2022

Het kabinet wil in 2024 bij de vaststelling van de hypotheek rekening houden met het energieverbruik van...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ