GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Energielabel in 5 stappen

Bij de verkoop van je huis, ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een forse boete.

 

Hoe bepaal je het definitieve energielabel?

Voor het bepalen van het energielabel moet een vakbekwaam energieadviseur bij jou thuis komen. Het energielabel moet definitief zijn voordat de woning in de verkoop kan gaan. In 5 stappen leggen we het je graag uit.  

 

Stap 1: Vakbekwaam energieadviseur

De officiële website om een energieadviseur te zoeken is: https://qbis.nl/zoeken/hoofd/Energie-advies. Hierop staan alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Check dus altijd even of jouw uitgekozen adviseur hierop staat. Je kunt zoeken op postcodegebied en rechtstreeks contact opnemen via de contactgegevens van de adviseur.

 

Buurman Makelaardij werkt samen met het Apeldoornse bedrijf; Energie Beter. Daardoor krijg jij €50 korting op het aanvragen van je energielabel. En wij kunnen de aanvraag voor je plannen. Energie Beter is bereikbaar via telefoonnummer 055-7855891. Je kunt de aanvraag ook via de website plannen

 

 • Klik op 'energielabel aanvragen'
 • Selecteer je type woning
 • Aanvragen
 • Met het Pull Down Menu kun je Energie Beter selecteren

Zodra de afspraak is gemaakt krijgen wij via de e-mail een kopie van de afspraakbevestiging. Wanneer het label definitief is, ontvangen wij die gelijk in onze inbox. 

 

Stap 2: De energieadviseur komt langs

De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:

 • Soort glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler


Tijdens het bezoek loopt de adviseur al deze kenmerken langs. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Het is handig om alle documentatie van de woning, tekeningen en/of facturen bij de hand te hebben.

 

Stap 3: De registratie

Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals de wind en zon). Met deze berekening stelt de adviseur het energielabel vast en registreert deze in de database EP-online.

 

Stap 4: Digitaal document

Na registratie ontvang je een digitaal document (pdf) van het energielabel, met hierin alle kenmerken van je woning. Deze kun je uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning. Op het afschrift staat een uitgebreide uitleg over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning.

 

Stap 5: 10 jaar geldig

Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is. 

Boetes

Op het ontbreken van een energielabel bij de verkoop van een woning staan hoge boetes. Jij als verkoper betaalt per overtreding €435. 

 
Nog geen energielabel?


Het is belangrijk om het energielabel op tijd aan te vragen. Vind je dit ingewikkeld of heb je vragen? Wij kunnen dit traject volledig voor je verzorgen. Neem contact op met Buurman Makelaardij. We helpen je graag op weg. 

Overige berichten


Hittegolf? Houd je huis koel! | 08-08-2022


Wat een hitte in Apeldoorn! Tijdens deze warme dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Maar hoe regel je dit...
Lees meer


Stagiaire gezocht | 08-08-2022

Ben jij een enthousiaste student Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie of Multimedia/Marketing en Communicatie? En zoek jij...
Lees meer


Is een hybride warmtepomp verplicht? | 20-06-2022

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je...
Lees meer


Overlast door warmtepomp | 16-06-2022

Warmtepompen zijn enorm populair. Ze zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Helaas kunnen warmtepompen ook de nodige overlast...
Lees meer


Bekijk alle berichten