GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Nieuwe plannen kabinet

Het kabinet wil in 2024 bij de vaststelling van de hypotheek rekening houden met het energieverbruik van woningen. Voor energiezuinige huizen kunnen kopers verantwoord een hogere lening afsluiten dan voor energie slurpende huizen. Dat geldt ook voor kopers die energiebesparende maatregelen nemen.

 

Studieschuld

Vanaf 2024 bepaalt een nieuwe methode de invloed van een studieschuld op de leenruimte van oud-studenten. Voor starters wordt de actuele stand van de studieschuld bepaald bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oud-studenten die extra hebben afgelost meer ruimte bieden om te lenen.

 

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: “De meeste huishoudens kunnen volgend jaar verantwoord iets meer lenen voor een woning. Dit komt vooral door de verwachte loonstijgingen en de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. Het is belangrijk dat mensen een huis kunnen kopen dat zoveel mogelijk past bij hun wensen en persoonlijke situatie. Tegelijkertijd moeten huishoudens voldoende geld overhouden voor andere essentiële uitgaven als boodschappen en energie. De jaarlijkse actualisatie van de leennormen is een goed systeem om te voorkomen dat huizenkopers te veel lenen en hun hypotheek niet meer kunnen betalen.”

 

Meer lenen

 

De meeste huishoudens kunnen in 2023 iets meer lenen voor de aanschaf van een woning, als rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen. Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen vanaf 2023 volledig mee bij bepaling van de maximale hypotheek. Daarnaast is het kabinet van plan de normen in 2024 aan te passen voor het meewegen van studieschulden en de energiezuinigheid van de woning.

 

Volledig meetellen tweede inkomen

 

Hypotheekverstrekkers kunnen vanaf 2023 bij tweeverdieners het 2e inkomen volledig meenemen bij de bepaling van de hypotheek. Het zwaarder meewegen van het 2e inkomen van tweeverdieners voorkomt dat de leencapaciteit terugloopt als gevolg van de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. De impact van deze wijziging op de leenruimte is beperkt.

 

Wil je meer weten? Neem contact op met Buurman Makelaardij voor een uitgebreid advies.

Overige berichten


Winnaar Nationale Makelaar Award 2022 | 29-09-2022

Met grote trots mag Buurman Makelaardij zich winnaar noemen van de Nationale Makelaar Awards in de categorie: Beste Social Media!

Lees meer


Spinnen in je huis? | 01-09-2022

Vanwege de hete zomer wemelt het van de spinnen in huis. Het liefst zou je willen dat ze voor eens en voor altijd wegbleven. Maar hoe...
Lees meer


Save the date | 31-08-2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert de NVM weer de traditionale NVM Open Huizen Dag. Het doel van de NVM Open Huizen...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ