GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Is de WOZ-waarde hetzelfde als de verkoopwaarde?

De WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning zijn vaak niet gelijk aan elkaar. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde. De verkoopwaarde kan daarvan nog eens extra verschillen. 

Wat is de rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van mijn woning?

 

De Gemeente Apeldoorn taxeert alle onroerende zaken in haar gemeente en maakt daarbij gebruik van een vergelijkingsmethode. Hierbij wordt rekening gehouden met reeds bekende en nieuw ontdekte eigenschappen van jouw woning. Daarnaast houdt de gemeente rekening met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen uit jouw straat of buurt.

De WOZ-waarde van woningen kun je zien als de marktwaarde, waarbij twee waarderingsvoorschriften invloed hebben:
Overdrachtsfictie; dit is de getaxeerde prijs die naar verwachting zal worden betaald voor de woning
Verkrijgingsfictie; wat inhoud dat de koper de woning in de staat waarin deze zich bevindt overneemt.

WOZ-waarde versus taxatiewaarde


Daar waar de taxateur van de Gemeente Apeldoorn de WOZ-waarde vanaf een afstand taxeert, bekijken wij - als makelaar - jouw woning met andere ogen. Zo hechten wij bijvoorbeeld veel meer waarde aan de kwaliteit van afwerkingen, waardoor de taxatiewaarde dichter bij de verkoopprijs zal liggen dan de WOZ-waarde.

Betekent dat dan dat de WOZ-waarde niets zegt over een mogelijke verkoopprijs? Niet helemaal. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning


Taxateur


Bij een taxatie komt er daadwerkelijk een taxateur langs om de woning van A tot Z te bekijken en aan alle aspecten van de woning een bepaalde waarde te verbinden. Deze waarden worden vastgelegd in het taxatierapport en leiden tot de uiteindelijke taxatiewaarde. Wij zien geregeld voorbeelden waarbij de WOZ-waarde hoger ligt dan de marktwaarde of de (ver)koopprijs, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar het juist weer andersom is. De WOZ-waarde zegt dus vrij weinig over de uiteindelijke taxatiewaarde van een woning.



Hoe bepaalt de makelaar de verkoopprijs?


De verkoopprijs van jouw woning wordt niet alleen gebaseerd op de WOZ-waarde. Sterker nog, soms laten we het zelfs links liggen. De WOZ-waarde van jouw woning is gebaseerd op de waardepeiling van het vorige kalenderjaar. Om de juiste verkoopprijs van jouw huis te bepalen, kijken we naar de staat waarin jouw woning zich zowel van binnen áls van buiten bevindt, meten we het één en ander op, vergelijken we jouw woning met woningen uit onze NVM database, we checken hoeveel vraag er naar de woning is. Al deze factoren samen bepalen voor een groot gedeelte de uiteindelijke verkoopprijs.

Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie. Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis? Dan bestaat er een grote kans dat hij geen enkele moeite met jouw verkoopprijs heeft.

WOZ-waarde woning inzien


Ieder jaar ontvang je automatisch een document met daarin de huidige WOZ-waarde van jouw woning. Mocht je dit document kwijt zijn, of niet hebben ontvangen, dan kun je terecht bij het online WOZ-waardeloket. Hier kun je zowel de WOZ-waarde van jouw eigen woning als die van andere woningen in Nederland bekijken. 

Heb je vragen over taxaties of ben je benieuwd naar de verkoopwaarde van je woning? Neem contact op, we helpen je graag op weg.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ