GRATIS waardebepaling
Lees verder!

5 Tips voor het beste openingsbod

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en het is tijd om een bod uit te brengen. Een spannend moment, want je wilt niet te hoog en zeker niet te laag bieden. Waar moet je eigenlijk nog meer op letten bij het uitbrengen van een openingsbod?

Tip 1: Een te hoog bod


Bij het uitbrengen van een goed bod denk je vast als eerste aan de hoogte van dit bod. Wat is nu een goed bod? Wanneer de woning die jij op het oog hebt erg gewild is en er meerdere kapers op de kust zijn, dan ben je snel geneigd om (veel te) hoog te bieden. Daarmee weet je misschien wel zeker dat de woning voor jou is, maar wat zijn de directe financiële gevolgen van een te hoog bod? Het grootste risico is dat de hypotheek niet wordt goedgekeurd, waardoor je alsnog achter het net vist.

Zorg daarom dat je weet wat je maximaal te besteden bedrag is voordat je een bod plaatst. Wij hebben contact met enkele betrouwbare financiële adviseurs. Wil je weten wat jij kunt besteden? Neem dan contact op, we maken graag een afspraak voor jou. 

Tip 2: Een te laag bod


Om het risico van een niet goedgekeurde hypotheek te vermijden, kun je ook een lager bod doen dan de oorspronkelijke vraagprijs en jouw maximale hypotheek. Een logische keuze, want dan heb je in de onderhandeling nog wat financiële ruimte. Het risico van het plaatsen van een (te) laag bod is dat je bieding niet serieus wordt genomen. De verkoper zal geen tegenbod plaatsen en mogelijk met een andere koper in onderhandeling gaan.

Tip 3: Vergeten ontbindende voorwaarden


Zodra je een bod gaat uitbrengen ben je vanzelfsprekend enthousiast over de woning die je op het oog hebt. Je kunt daarom, in al je enthousiasme, belangrijke zaken als de ontbindende voorwaarden vergeten. En dat kan grote gevolgen hebben. Onder deze ontbindende voorwaarden valt bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering.

Dit voorbehoud is belangrijk omdat het kan voorkomen dat de geldverstrekker de hypotheek niet wil financieren waardoor de koop niet kan doorgaan. Zonder voorbehoud van financiering kun jij alleen nog onder de koop uit door een percentage van de koopsom te betalen. Zonde van het geld. Een bouwkundige keuring en het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie vallen ook onder de ontbindende voorwaarden.

Tip 4: Afspraken schriftelijk vastleggen


Het is een mooie eigenschap wanneer jij mensen op hun blauwe ogen vertrouwt. Dat is echter tijdens het kopen van een woning geen aanrader. Ondanks dat het gebruikelijk is per telefoon een bod uit te brengen, is het vragen van een bevestiging per e-mail ook aan te raden. Niet alleen je bod, maar ook overige voorwaarden kun je hiermee vastleggen. Zo ontstaat er nooit onduidelijkheid over de inhoud van jouw bod.

Tip 5: De aankoopmakelaar


Het bieden op een woning is een spannende tijd. Enerzijds wil je dolgraag de woning die je op het oog hebt kopen, maar niet tegen elke prijs. Dit 'spel' kan behoorlijk stressvol zijn. Hét advies van Buurman Makelaardij; neem een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van jou als koper, hij kent de huidige woningmarkt op zijn duimpje en weet als geen ander hoe daar tactisch op moet worden ingesprongen.

Daarnaast kijkt een aankoopmakelaar los van emotie. Een objectieve blik is heel belangrijk wanneer je voor zo'n grote aankoop staat. De onderhandelingen kan je met een gerust hart aan jouw aankoopmakelaar overlaten, zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt voor jouw droomhuis. Neem - geheel vrijblijvend - contact op met Buurman Makelaardij, wij vertellen je graag wat wij voor jou kunnen betekenen! 

Overige berichten


Meeloopstage | 19-11-2019

Ben jij op zoek naar een stageplek in de makelaardij? Dan komen wij graag met jou in contact! Wij hebben binnenkort weer plaats...
Lees meer


Kosten koopwoning | 14-11-2019

Vanaf het moment dat je een huis gaat kopen, weet je dat je flink in de buidel moet tasten. Want naast de maandelijkse...
Lees meer


Interview Arjan Buurman | 20-09-2019

Afgelopen zomer is Buurman Makelaardij voor de 2e keer in de prijzen gevallen bij de verkiezing van ‘Funda’s video...
Lees meer


Bekijk alle berichten