GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Het nieuwe energielabel, hoe zit het na 1 januari 2021?

Er is nogal wat te doen rondom het nieuwe energielabel. Vanaf 1 januari 2021 mag alleen een vakbekwaam energieadviseur een energielabel toekennen aan een woning. De online variant vervalt daarmee. Een direct gevolg is een aanzienlijke stijging van de kosten. Dankzij een ingediend amendement blijft de online variant wellicht toch beschikbaar.

Stijging van de kosten

Voor een energielabel moet vanaf 1 januari 2021 een energieadviseur ingeschakeld worden, voor een technisch uitgebreid energielabel. Met dit plan worden huiseigenaren behoorlijk op kosten gejaagd. Waar vorig jaar het energielabel al voor € 7,50 kon worden aangevraagd, betaalt de huiseigenaar vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 300,- voor een energielabel.

Goedgekeurd amendement

Dankzij een goedgekeurd amendement, ingediend door Tweede Kamerleden Koerhuis (VVD) en Terpstra (CDA), wordt onderzocht of het energielabel ook na 31 december 2020 online aangevraagd kan worden. Eventueel met ondersteuning van een adviseur op afstand. Het doel van deze aanpak is het verlagen van de kosten.

Woning op Funda

Dit onderzoek neemt enkele maanden in beslag. Daarom geldt voor de eerste helft van 2021 sowieso de nieuwe aanvraagprocedure. In deze aanvraagprocedure moet een adviseur bij jouw thuis langskomen.

Boete

Per 1 november 2021 gelden er hogere boetes bij het ontbreken van een energielabel bij de verkoop van een woning. Deze nieuwe beleidsregel is gepubliceerd in de Staatscourant van 28 oktober 2021. Verkopers betalen voor overtreding € 435,-. De overtredingen die vóór 1 november 2021 plaatsvonden worden nog beboet volgens het toen geldende beleid: verkopers € 170,-.

Heb je verkoopplannen en wil je een energielabel aanvragen? Lees het stappenplan of neem contact op met Buurman Makelaardij. We helpen je graag.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ