NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Het nieuwe energielabel, hoe zit het na 1 januari 2021?

Er is nogal wat te doen rondom het nieuwe energielabel. Vanaf 1 januari 2021 mag alleen een vakbekwaam energieadviseur een energielabel toekennen aan een woning. De online variant vervalt daarmee. Een direct gevolg is een aanzienlijke stijging van de kosten. Dankzij een ingediend amendement blijft de online variant wellicht toch beschikbaar.

Stijging van de kosten

Voor een energielabel moet vanaf 1 januari een energieadviseur ingeschakeld worden, voor een technisch uitgebreid energielabel. Met dit plan worden huiseigenaren behoorlijk op kosten gejaagd. Waar vorig jaar het energielabel al voor € 7,50 kon worden aangevraagd, betaalt de huiseigenaar vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190 voor een energielabel.

Nieuwe mogelijkheden

Eind 2020 is vanuit de Kamer een motie ingediend. Hierin is gevraagd om uitstel. Deze motie is eerder al afgewezen. Toch lijken er nieuwe mogelijkheden te ontstaan. Wellicht zijn er tóch opties tot het online aanvragen van een energielabel.

Goedgekeurd amendement

Dankzij een goedgekeurd amendement, ingediend door Tweede Kamerleden Koerhuis (VVD) en Terpstra (CDA), wordt onderzocht of het energielabel ook na 31 december 2020 online aangevraagd kan worden. Eventueel met ondersteuning van een adviseur op afstand. Het doel van deze aanpak is het verlagen van de kosten.

Woning op Funda

Dit onderzoek neemt enkele maanden in beslag. Daarom geldt voor de eerste helft van 2021 sowieso de nieuwe aanvraagprocedure. In deze aanvraagprocedure moet een adviseur bij jouw thuis langskomen. Daarnaast is het vanaf 1 januari óók verplicht om nieuw aanbod op Funda met een geldig energielabel aan te melden. 


Heb je verkoopplannen en wil je een energielabel aanvragen? Lees het stappenplan of neem contact op met Buurman Makelaardij. We helpen je graag.

Overige berichten


Bieden boven de vraagprijs | 22-04-2021

Door de grote vraag naar koophuizen wordt er massaal boven de vraagprijs geboden door potentiële kopers. Om een huis te bemachtigen...
Lees meer


Wat is de beste foto op Funda? | 16-04-2021

In een nieuwe rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoordt Funda elke maand een vraag van een makelaar. Deze...
Lees meer


Ontbindende voorwaarden achterwege laten? | 14-04-2021

In een tijd als deze, waarin huizen boven de vraagprijs worden verkocht en steeds korter beschikbaar zijn, moet je snel...
Lees meer


7 tips om je huis te verkopen | 22-03-2021

De beste tijd om je huis te verkopen in Apeldoorn of Ugchelen is het moment waarop je daar...
Lees meer


Bekijk alle berichten