NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Een rond bedrag verkoopt beter

Les 1 tijdens economie op school: ga met je prijs iets onder een rond bedrag zitten. Dat levert een psychologisch voordeel op. Je verhoogt hiermee de kans op de verkoop van je – in dit geval - woning. Niet waar, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam. Een rond bedrag voor een woning verkoopt beter in een krappe woningmarkt. 

Verkopersmarkt vs. kopersmarkt


Dat is precies waarin we ons nu bevinden. Een krappe woningmarkt. Veel vraag en weinig aanbod. Vraagprijzen worden zelfs overboden. Het is daarom in tijden zoals deze – een verkopersmarkt – dat afgeronde verkoopprijzen in het voordeel van de verkoper werken en zij een hogere prijs kunnen bewerkstelligen. In een kopersmarkt, waarbij de koper in het voordeel is door onder de vraagprijs te kunnen bieden, werkt een niet-ronde vraagprijs beter.

Experiment


Het onderzoek is tot stand gekomen door de opvallende resultaten van een eerder geregistreerd Amerikaans experiment, waarbij deelnemers boden op koopwoningen met verschillende vraagprijzen, verder te onderzoeken. Uit dit experiment bleek onder andere dat kopers die boden op niet-ronde vraagprijzen reageerden met een niet-rond tegenbod en op ronde vraagprijzen met een rond tegenbod, waarbij opvallend was dat niet-afgeronde vraagprijzen leidden tot een hoger bod in de kopersmarkt, maar tot lagere biedingen in een verkopersmarkt. Het maakte overigens niet uit of de deelnemers ervaren huizenkopers of -verkopers waren, waaruit de conclusie is getrokken dat het gaat om een psychologisch basismechanisme van hoe mensen reageren op afgeronde en niet-afgeronde bedragen.

Analyseren


Deze resultaten hebben onderzoekers van de VU en UvA in de praktijk gebracht door alle Amsterdamse NVM-woningverkopen van 2017 te analyseren. Deze periode kenmerkte zich duidelijk als een verkopersmarkt, omdat ruim 70 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht. Een goed moment dus om de resultaten te analyseren en te vergelijken met het Amerikaanse experiment. Het resultaat van dat onderzoek was dat het afronden van een vraagprijs tot op de duizenden af te ronden tot op de tienduizenden, bijvoorbeeld van 249.000 naar 250.000, zorgde voor een stijging van de verkoopprijs met 0,6 procent. Gemiddeld hield dat een stijging in van 2.099 euro per verkochte woning.

Zet jij je woning te koop en bevind jij je in een verkopersmarkt, denk er dan eens over na de vraagprijs af te ronden tot op de tienduizenden. Wie weet wat het je extra oplevert. Buurman Makelaardij adviseert je hier uiteraard graag bij.

Overige berichten


NVM Magazine | 13-07-2020

Voor het NVM Magazine is Buurman Makelaardij geinterviewd voor de rubriek 'trots'. Lees snel het hele interview. 

Lees meer


Bespaar geld op je energielabel | 26-06-2020

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, is het hebben van een definitief energielabel verplicht. De reden daarvan is dat het...
Lees meer


Bieden op een huis | 24-06-2020

Nergens bestaan zoveel misverstanden over, als over de vraag wanneer je in onderhandeling bent. Onderstaand enkele veel...
Lees meer


Bekijk alle berichten