NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Tips en advies

Het is iedere zomer weer een gevecht. Kapotte bladeren door bladluis, aangevreten planten door de slakken, gaten in het gras door mollen en lange sporen van hardwerkende, maar ongewenste mieren. Tijd om de strijd aan te gaan met deze plagen.

Ziektekiemen


Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dit geldt zeker voor plagen in de tuin. Je wilt ze liever niet. Het is daarom goed rekening te houden met een paar standaard tips om plagen en schimmels in de tuin te voorkomen. Gezonde tuinplanten hebben minder snel last van plagen. Kies daarom planten, struiken en bomen die passen bij het klimaat en de bodem. Houd hierbij rekening met zon en schaduw bij het plaatsen. Ruim ziek plantenmateriaal zo snel mogelijk op. Stop dat niet bij je eigen compost, maar geef het mee met het GFT-afval. Dit wordt gecomposteerd bij temperaturen die de ziektekiemen doden. Zorg als laatste voor een natuurlijk evenwicht. Gebruik natuurlijke mest en compost, en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen.

Slakken bestrijden

 

Heb je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch last van schimmels en plagen? Dan wordt het tijd voor meer drastische maatregelen. Slakken kunnen een grote plaag zijn, vooral als groenten en kruiden worden verbouwd in de tuin. Het zijn vooral de naaktslakken die zorgen voor schade aan de planten. Slakken met een huis kun je daarom best met rust laten of op een plek neerzetten waar ze geen schade aan de planten berokkenen.

Probeer met de volgende tips de slakken op natuurlijke wijze uit je tuin te houden:
1. De composthoop trekt slakken aan. Zet er geen kwetsbare planten in de buurt
2. Biologische bestrijding van slakken met aaltjes is milieuvriendelijk en effectief
3. Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van slakken, zoals egels, vogels, padden en kikkers.

Houd er rekening mee dat veel slakkenbestrijdingsmiddelen helaas ook schadelijk zijn voor andere dieren in de tuin. Er zijn echter ook slakkenbestrijdingsmiddelen die niet giftig zijn voor andere dieren. Let hier goed op voordat je royaal gaat strooien met bestrijdingsmiddelen.

Mollen bestrijden


Het goed onderhouden van een gazon kost tijd en inspanning. Maar dan ligt het grasveld er ook als een pareltje bij. Het laatste dat je wilt is dan een mol die boven het gazon uit komt kijken, ook al zijn ze heel nuttig als eters van grote hoeveelheden schadelijke insecten. Zo’n bult op je gras is niet erg aantrekkelijk. Probeer in de eerste plaats mollen te verjagen met geuren van natuurlijk vijanden. Zo zijn er druppels met geurstoffen van het stinkdier, korrels van gecomposteerd dierlijke mest en turf, weringsticks op basis van kaneel en korrels met plantaardige geurstoffen. Als dat niet werkt, probeer de mollen dan te weren met het ingraven van een mollennet. Als een molennet niet de oplossing is, kun je altijd een poging doen de mol te vangen. Met een kunststof mollenkoker of vangbuis vang je mollen levend. Een mollenklem is het laatste effectieve middel in de bestrijding tegen mollen. Helaas overleven de mollen de klem echter niet. Wanneer je besluit de mol toch lekker zijn gang te laten gaan, kun je zonder problemen de bestaande molshopen uitharken over je gazon.

Wespen bestrijden


Wespen zijn altijd de grote plaag van iedereen. Een steek van een wesp kan verraderlijk pijn doen, dus niemand zit echt op deze geel-zwarte insecten te wachten. Een enkele wesp is nog makkelijk te verjagen met enkele handgebaren. Een wespennest daarentegen is toch echt een ander verhaal. Laat deze altijd door een gespecialiseerde bestrijder verwijderen.

Met enkele tips en hulpmiddelen kun je ook het tweede deel van de zomer onbezorgd genieten:
1. Pompjes waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden zijn te koop bij apotheek en drogist.
2. Een wespenval met limonade helpt tegen wespenoverlast. Plaats de val niet op of naast je terras, maar op enige afstand.
3. Blijf rustig wanneer er wespen in de buurt zijn. Sla de wespen niet weg, daardoor voelen ze zich bedreigd en worden ze agressief.
4. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van een wespennest. Als je het nest bedreigt zullen wespen steken.
5. Het is niet nodig om bijen te bestrijden. Als je last hebt van bijen, kun je het bijennest laten weghalen door een imker.


Mieren bestrijden


Mieren zijn ongevaarlijk en zeker niet schadelijk voor de planten in de tuin. Een heel nest kan echter wel een onplezierig gezicht zijn. Een mierennest herken je gemakkelijk aan het hoopje zand op de terrastegels. Door heet water op dit hoopje zand te gooien, bestrijd je op een natuurlijke manier de mieren. Er zijn ook meerdere lokdozen en spuitbussen bij de diverse tuincentra te koop om de mieren te bestrijden.

Zodra het warmer wordt, komen ook veel dieren weer tot leven. De één aangenamer dan de ander, maar ieder dier heeft zo zijn functie. Heb je echt last van de dieren, ga dan over tot bestrijding, laat ze anders gewoon hun gang gaan. Als jij ze niet lastigvalt, zullen ze jou ook niet lastigvallen.

 

Overige berichten


NVM Magazine | 13-07-2020

Voor het NVM Magazine is Buurman Makelaardij geinterviewd voor de rubriek 'trots'. Lees snel het hele interview. 

Lees meer


Bespaar geld op je energielabel | 26-06-2020

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, is het hebben van een definitief energielabel verplicht. De reden daarvan is dat het...
Lees meer


Hoe bepaal je de vraagprijs? | 25-06-2020

Les 1 tijdens economie op school: ga met je prijs iets onder een rond bedrag zitten. Dat levert een psychologisch voordeel op....
Lees meer


Bieden op een huis | 24-06-2020

Nergens bestaan zoveel misverstanden over, als over de vraag wanneer je in onderhandeling bent. Onderstaand enkele veel...
Lees meer


Bekijk alle berichten