NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Hypotheek met UWV verzekeringsbericht

Voor het aanvragen van een hypotheek was de werkgeversverklaring een vast document in de stapel aan te leveren papieren. Zonder dit document geen hypotheek. Dat is nu veranderd. Je kunt nu ook met een UWV verzekeringsbericht in aanmerking komen voor een hypotheek.

Vertragen

In de huidige woningmarkt, waarin snel keuzes moeten worden gemaakt, mag de hypotheekaanvraag niet te lang duren. Voor je het weet gaat jouw droomhuis aan je neus voorbij omdat je de financiering niet op tijd rond kreeg. Helaas is het vaak de werkgeversverklaring die de aanvraag behoorlijk kan vertragen. De controle duurt vaak lang en hij voldoet vaak niet aan de eisen van de hypotheekverstrekker.

Handig!

Dit moest anders, vonden ABN Amro, Florius, Rabobank en ING, Vereniging Eigen Huis, UWV, de Nationale Hypotheekgarantie en adviesbureau IG&H. Zij startten - onder regie van Hypotheek Data Netwerk - een project genaamd Handig!. Het doel van dit project is het aanvragen van een hypotheek zo snel en volledig mogelijk te bewerkstelligen, op basis van digitale, gevalideerde brondata.

Toetsinkomen

Het eerste project dat daadwerkelijk is afgerond is het realiseren van een verkorte doorlooptijd van de hypotheekaanvraag. Daarbij is de werkgeversverklaring vervangen door de gevalideerde brondata, verkregen van het UWV. Hypotheekaanvragers kunnen de gegevens van hun arbeidsverleden downloaden en vervolgens gebruiken voor hun aanvraag. Op basis van de data op dit UWV verzekeringsbericht wordt het toetsinkomen vastgesteld dat als basis geldt voor de hoogte van de hypotheek.

Geslaagd

De proef mag zich geslaagd noemen en inmiddels bieden de ABN Amro, Rabobank, Florius en ING de mogelijkheid een hypotheek aan te vragen middels een UWV verzekeringsdocument. Het grote voordeel van deze manier van aanvragen is dat de hypotheek sneller aangevraagd kan worden, door het efficiënt inzetten van reeds beschikbare data. Daarnaast wordt het volledige variabele inkomen opgenomen in het toetsinkomen. Als flexwerker zonder vast contract, maar met een opeenvolgend arbeidsverleden kom je sneller in aanmerking voor een hypotheek. Daarnaast hoef je niet meer op je werkgever te wachten totdat hij je een werkgeversverklaring heeft verstrekt. Als laatste is het prettig dat een hypotheekaanvraag via het UWV verzekeringsdocument ook in aanmerking komt voor NHG.

Houd er wel rekening mee dat je dus nog niet bij alle banken terecht kunt met het UWV verzekeringsdocument. Ook geldt voor starters en expats dat de hypotheekverstrekker alsnog vraagt om de werkgeversverklaring. Heb je vragen of heb je financieel advies nodig? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak met onze financieel adviseurs.

Overige berichten


Stagiaire gezocht | 11-01-2021

Ben jij een enthousiaste student communicatie, (online) marketing, grafische vormgeving, bedrijfskunde, fotografie of...
Lees meer


Hoe verkoop je je huis in de winter? | 06-01-2021

Wat is het beste seizoen om mijn huis te verkopen? Regelmatig krijgen we de vraag of de...
Lees meer


COVID-19 | 15-12-2020

Als gevolg van de nieuwe maatregelen van maandag 14 december 2020 mogen huishoudens nog maar 2 personen per dag...
Lees meer


Huis bezichtigen tijdens coronacrisis | 14-12-2020

Wij ontvangen veel vragen over de mogelijke gevolgen van het Coronavirus. Gaat de verkoop van mijn huis...
Lees meer


Bekijk alle berichten