GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Hybride warmtepompen worden de standaard

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je woning. Door over te stappen op duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard. Dat is goed voor het klimaat en zorgt voor jou voor een lagere energierekening.


Consequentie huiseigenaren


Als huiseigenaar betekent dit dat bij vervanging van de cv-installaties je dient over te stappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het ‘besluit bouwwerken leefomgeving’, ook wel bouwbesluit genoemd.


Wat is een hybride warmtepomp?


Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt. Zowel op de korte als lange termijn draagt dit bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot ongeveer 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.


Kosten verduurzamen


De inflatie is fors en wordt versterkt door stijgende voedselprijzen, energiekosten en de oorlog in Oekraïne. Geld lenen wordt duurder. In de afgelopen maanden is de hypotheekrente enorm gestegen. Wekelijks verhogen de banken de rente met stappen van 0,2%. Dit is al snel een verhoging van anderhalf procent in de afgelopen periode en een verdubbeling van de rente begin dit jaar.


Financiering warmtepomp


Vaak is het bedrag voor de warmtepomp te klein om hiervoor de hypotheek te verhogen. Het is slim om je woning ook gelijk op andere onderdelen te verduurzamen en hiervoor een verhoging van je hypotheek aan te vragen.


Wil je meer weten over deze plannen of heb je andere vragen? Neem contact op, we helpen je graag op weg. Buurman Makelaardij, Arnhemseweg 117, 7331 BE Apeldoorn. Of kijk op onze website: www.buurman.nl.

Overige berichten


Fietsroute NVM Open Huizen Dag | 05-04-2024

Het is zaterdag 6 april mooi weer. Dus ga lekker fietsen langs de leukste huizen tijdens de NVM Open Huizen Dag op 6 april 2024!

Lees meer


Etiquette huizen bezoeken | 25-03-2024

Ga jij zaterdag 6 april huizen bezichtigen in Apeldoorn of Ugchelen, tijdens de NVM Open Huizen Dag? Het is fijn om te...
Lees meer


Huizen bezichtigen? | 24-03-2024

Op zaterdag 6 april organiseren we weer de traditionele NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze...
Lees meer


NVM Open Huizen Dag op zaterdag 6 april | 07-03-2024

Op zaterdag 6 april 2024 organiseert de NVM weer de traditionele NVM Open Huizen Dag. Het doel van de...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ