GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Hybride warmtepompen worden de standaard

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je woning. Door over te stappen op duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard. Dat is goed voor het klimaat en zorgt voor jou voor een lagere energierekening.


Consequentie huiseigenaren


Als huiseigenaar betekent dit dat bij vervanging van de cv-installaties je dient over te stappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het ‘besluit bouwwerken leefomgeving’, ook wel bouwbesluit genoemd.


Wat is een hybride warmtepomp?


Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt. Zowel op de korte als lange termijn draagt dit bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot ongeveer 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.


Kosten verduurzamen


De inflatie is fors en wordt versterkt door stijgende voedselprijzen, energiekosten en de oorlog in Oekraïne. Geld lenen wordt duurder. In de afgelopen maanden is de hypotheekrente enorm gestegen. Wekelijks verhogen de banken de rente met stappen van 0,2%. Dit is al snel een verhoging van anderhalf procent in de afgelopen periode en een verdubbeling van de rente begin dit jaar.


Financiering warmtepomp


Vaak is het bedrag voor de warmtepomp te klein om hiervoor de hypotheek te verhogen. Het is slim om je woning ook gelijk op andere onderdelen te verduurzamen en hiervoor een verhoging van je hypotheek aan te vragen.


Wil je meer weten over deze plannen of heb je andere vragen? Neem contact op, we helpen je graag op weg. Buurman Makelaardij, Arnhemseweg 117, 7331 BE Apeldoorn. Of kijk op onze website: www.buurman.nl.

Overige berichten


Winnaar Nationale Makelaar Award 2022 | 29-09-2022

Met grote trots mag Buurman Makelaardij zich winnaar noemen van de Nationale Makelaar Awards in de categorie: Beste Social Media!

Lees meer


Spinnen in je huis? | 01-09-2022

Vanwege de hete zomer wemelt het van de spinnen in huis. Het liefst zou je willen dat ze voor eens en voor altijd wegbleven. Maar hoe...
Lees meer


Save the date | 31-08-2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert de NVM weer de traditionale NVM Open Huizen Dag. Het doel van de NVM Open Huizen...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ