GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Wel of niet doen?

Heb jij plannen om een klushuis te kopen in Apeldoorn of Ugchelen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid en lees in dit artikel waar je op moet letten. 


Wat is een klushuis?

Een klushuis of een ‘opknappertje’ is een huis waarin je als koper vrij veel werk moet verzetten om het in goede staat te krijgen. Vaak is het een gedateerde woning die niet aan de huidige eisen voldoet.

Waar moet je rekening mee houden?

De gemiddelde prijs van een koophuis ligt bijna op € 420.000. Om een koopwoning te kopen wordt er in de huidige, hectische woningmarkt massaal overboden. Je kan een goedkoper huis kopen door een klushuis te kopen. Voor een klushuis is soms wat minder belangstelling, waardoor de kans kleiner is dat je enorm moet overbieden. Toch moet je kritisch blijven en goed weten wat de kosten zijn voor het opknappen.

Maximale hypotheek

De hypotheekverstrekker let op verschillende factoren voor het bepalen van je maximale hypotheek. Een belangrijke factor is de hoogte van jouw inkomen. De huizenprijzen zijn veel harder gestegen dan het gemiddelde inkomen. Hierdoor wordt een huis kopen steeds lastiger. Bij het kopen van een kluswoning telt ook de staat van de woning mee in de hypotheekaanvraag. 

Spaargeld

Krijg je net voldoende hypotheek om een klushuis te kopen? Dan zul je de verbouwing grotendeels moeten betalen met je spaargeld. Stijgt je inkomen? Of wijzigen de leennormen? Dan kun je later een 2e hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Tot het zover is moet je het grootste deel van de verbouwing zelf financieren. Afhankelijk van je inkomen kan je een deel van de verbouwing financieren i.v.m. waarde na de verbouwing. 

Inschatting kosten

Wanneer je een klushuis gaat verbouwen is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de kosten. Loop dus met een aannemer door het huis en laat een begroting maken.  Er kunnen dingen tegenzitten, maar met een indicatie van de kosten kun je wel de berekening maken of het kopen van het klushuis uit kan.

Extra budget

Wees niet te positief bij de begroting van de kosten. Bij iedere verbouwing komen extra kosten, zeker bij een kluswoning. Ga je de badkamer verbouwen? Dan moeten vaak ook elektra en waterleidingen vervangen worden.

Ben jij een echte klusser of ben je iemand met goede ideeën -en voldoende budget- die vakmensen kan aansturen? Een kluswoning kan dan een goed alternatief zijn. Advies nodig? We helpen je graag. Neem contact op voor een afspraak.  En wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn bij het kopen van een klushuis?
Maak dan een afspraak met onze financiële adviseur. 

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ