GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Wel of niet doen?

Heb jij plannen om een klushuis te kopen in Apeldoorn of Ugchelen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid en lees in dit artikel waar je op moet letten. 


Wat is een klushuis?

Een klushuis of een ‘opknappertje’ is een huis waarin je als koper vrij veel werk moet verzetten om het in goede staat te krijgen. Vaak is het een gedateerde woning die niet aan de huidige eisen voldoet.

Waar moet je rekening mee houden?

De gemiddelde prijs van een koophuis ligt bijna op € 420.000. Om een koopwoning te kopen wordt er in de huidige, hectische woningmarkt massaal overboden. Je kan een goedkoper huis kopen door een klushuis te kopen. Voor een klushuis is soms wat minder belangstelling, waardoor de kans kleiner is dat je enorm moet overbieden. Toch moet je kritisch blijven en goed weten wat de kosten zijn voor het opknappen.

Maximale hypotheek

De hypotheekverstrekker let op verschillende factoren voor het bepalen van je maximale hypotheek. Een belangrijke factor is de hoogte van jouw inkomen. De huizenprijzen zijn veel harder gestegen dan het gemiddelde inkomen. Hierdoor wordt een huis kopen steeds lastiger. Bij het kopen van een kluswoning telt ook de staat van de woning mee in de hypotheekaanvraag. 

Spaargeld

Krijg je net voldoende hypotheek om een klushuis te kopen? Dan zul je de verbouwing grotendeels moeten betalen met je spaargeld. Stijgt je inkomen? Of wijzigen de leennormen? Dan kun je later een 2e hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Tot het zover is moet je het grootste deel van de verbouwing zelf financieren. Afhankelijk van je inkomen kan je een deel van de verbouwing financieren i.v.m. waarde na de verbouwing. 

Inschatting kosten

Wanneer je een klushuis gaat verbouwen is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de kosten. Loop dus met een aannemer door het huis en laat een begroting maken.  Er kunnen dingen tegenzitten, maar met een indicatie van de kosten kun je wel de berekening maken of het kopen van het klushuis uit kan.

Extra budget

Wees niet te positief bij de begroting van de kosten. Bij iedere verbouwing komen extra kosten, zeker bij een kluswoning. Ga je de badkamer verbouwen? Dan moeten vaak ook elektra en waterleidingen vervangen worden.

Ben jij een echte klusser of ben je iemand met goede ideeën -en voldoende budget- die vakmensen kan aansturen? Een kluswoning kan dan een goed alternatief zijn. Advies nodig? We helpen je graag. Neem contact op voor een afspraak.  En wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn bij het kopen van een klushuis?
Maak dan een afspraak met onze financiële adviseur. 

Overige berichten


Zomer Open Huis Avond | 22-06-2022

Zo vlak voor de zomervakanties organiseert Buurman Makelaardij een Zomer Open Huis Avond. Alle tuinen staan er prachtig en...
Lees meer


Is een hybride warmtepomp verplicht? | 20-06-2022

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je...
Lees meer


Overlast door warmtepomp | 16-06-2022

Warmtepompen zijn enorm populair. Ze zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Helaas kunnen warmtepompen ook de nodige overlast...
Lees meer


Wat is het beste seizoen om je huis te verkopen? | 18-04-2022

De beste tijd om je huis te verkopen in Apeldoorn of Ugchelen is het moment waarop je daar...
Lees meer


Bekijk alle berichten