NIEUW! Scan & GO!
Lees verder!

Mijn agenda zit ramvol

Corona of niet, de gekte op de huizenmarkt houdt aan. Banken voorspellen een crisis, maar makelaars merken daar niets van. Makelaar Arjan Buurman: "Mijn agenda zit ramvol.”

Het appartement van Emily Derksen (27), Raoul Beekman (28) en hun zoontje Levi (zes maanden) in de binnenstad van Apeldoorn was binnen een paar dagen verkocht. Boven de vraagprijs. En dat is geen uitzondering. De meeste huizen gaan voor meer weg dan ze op huizensite Funda staan, weet makelaar Arjan Buurman.

Zijn agenda zit ‘ramvol’, zegt hij. De huizenmarkt lijkt zich niets van corona aan te trekken. Heel even, op de dag dat premier Rutte de ‘intelligente lockdown’ bekendmaakte, hield Buurman zijn adem in. ,,We zagen vooral dat mensen die zich alleen wat oriënteren op de huizenmarkt een pas op de plaats maakten. Maar mensen die al op zoek waren, bleven.”

En inmiddels zijn ook die ‘oriënteerders’ weer terug. ,,Het is zo druk als nooit en de prijzen stijgen nog steeds”, constateert de Apeldoornse makelaar, die zich net als zijn brancheorganisatie NVM niet herkent in de doemscenario's die experts schetsen.

Er is geen reden voor doemscenario's, zeggen makelaars

Onder andere economische bureaus van ABN Amro en Rabobank voorspellen een crisis. Huizenprijzen zullen kelderen. Maar daarvan blijkt voorlopig helemaal niets. Dus moeten de ‘experts’ ophouden met sombere boodschappen, vindt landelijk NVM-voorzitter Onno Hoes.

Ja, hij zou het toejuichen als de huizenmarkt wat afkoelt, want de huizenprijzen gaan door het plafond. Maar daar duidt niets op, zegt ook voorzitter Gerard Schurink van NVM afdeling Apeldoorn & Epe. ,,De hypotheekrente is laag en er is schaarste aan woningen. Dat was zo en dat is zo.”

Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): "Er is geen reden om aan te nemen dat er een crisis ontstaat. De situatie is heel anders dan na de kredietcrisis van 2008: de rentes zijn laag, de hypotheekeisen zijn strenger en de woningvraag blijft groot omdat er gewoon een tekort aan woningen is.” 

Schurink: ,,We praten over twee snelheden. Makelaars zien wat er nu aan de hand is. Experts van Rabobank en ABN Amro duiden de lange termijn. Of die verwachtingen uitkomen? Angst voor angst werkt fnuikend. Natuurlijk, je kunt de ogen voor de economische gevolgen niet sluiten; die zijn er. Zoals bijvoorbeeld restaurants. Die hebben het heel zwaar. Op de huizenmarkt is de situatie anders.” Je had misschien kunnen verwachten dat corona potentiële kopers onzeker zou maken en zij zichzelf even in de wachtstand zouden zetten, maar dat gebeurde niet, constateert hij.

De huizenkrapte was er al voor corona. Zelfs al zou covid-19 grip krijgen op de huizenmarkt en de prijzen omlaag duwen, dan keert dat probleem vanzelf weer terug, voorspelt ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. De enige oplossing: meer huizen bouwen.


Ik heb nu voor een huis 15 bezichtigingen staan

Makelaar Arjan Buurman ervaart de huizenmarkt met of zonder corona als tamelijk overspannen en ‘lang niet altijd leuk’. Vooral ook omdat kopers (,,Ik heb nu voor een huis vijftien bezichtigingen staan en nee, dat is geen uitzondering.’’) te vaak achter het net vissen. Hij ziet veel teleurstelling.

Apeldoorns makelaar Arjan Buurman ziet veel teleurstelling omdat mensen vaak achter het net vissen
Emily Derksen, Raoul Beekman en hun zoontje Levi gaan binnenkort al verhuizen. Zij hebben hun appartement in de Apeldoornse binnenstad verkocht.

"We wilden graag een groter huis met een tuin omdat we een kindje verwachtten en dan is het fijn als de kleine straks gewoon buiten kan spelen. Liefst in Welgelegen. Dat ligt tegen het centrum aan en onze ouders wonen er om de hoek.” Hun zoektocht startte zomer vorig jaar. Begin maart - en zes bezichtigingen later - kochten ze een keurig onderhouden twee-onder-een-kapper aan de Bloemheuvellaan: "We kunnen er bijna zo in, we moeten alleen wat verven, dat is 't.” Andersom ging inderdaad heel veel gemakkelijker. Hun appartement in de stad, met uitzicht over het Marktplein, was binnen een week verkocht. "We zijn helemaal blij.”

De belangstelling was enorm, zegt Arjan Buurman, de makelaar van Emily en Raoul. Dat verraste hem - nog los van de gekte op de huizenmarkt - helemaal niet. "Toen zij drie jaar geleden in het appartement kwamen, hebben zij alles opgeknapt. De vloeren, elektra, plafonds, badkamer, keuken, het ziet er wauw uit. Het appartement is instapklaar. En de ligging, dat was hun unique sellingpoint, wonen in de binnenstad is populair.”

De eerste livestream-rondlei­ding op Facebook trok bijna 4.000 kijkers, maar daaronder zaten heel veel ‘toeristen’


Arjan Buurman, verzorgde de livestream op Facebook
Corona maakte bezichtigingen lastiger. Rondleidingen konden nog, maar met de makelaar op anderhalve meter afstand en ‘wilt u alstublieft zo weinig mogelijk aanraken’. Vooral in de eerste dagen na de intelligente lockdown voelden makelaars en potentiële kopers en verkopers zich onzeker.

Buurman bedacht om een bezichtiging van het appartement via een livestream op Facebook te doen. Dat leverde prompt bijna vierduizend kijkers op, die ook live vragen konden mailen die hij ter plekke beantwoordde. ,,We hebben er al vier achter de rug.”

Onder die vierduizend zaten heel veel 'toeristen', zoals Buurman dat noemt. "Die vinden het leuk om mee te kijken, maar hebben niet echt belangstelling.” Onder aan de streep bleven er vijf fysieke rondleidingen over. Onder wie een paar livestream-kijkers. Het appartement was binnen 1 week verkocht. 

Gepubliceerd in De Stentor, interview door Lex van Kooten. 

Overige berichten


Huis kopen? | 07-05-2020

Yes! Je hebt het huis van je dromen gevonden. Nu is het tijd om een bod uit te brengen. Een spannend moment, want je wilt niet te...
Lees meer


Betalingsachterstand door Corona? | 06-05-2020

De coronacrisis zet zich helaas nog onverminderd voort. Hierdoor wordt het voor sommige woningeigenaren steeds moeilijker om...
Lees meer


Geen gedwongen verkopen tot 1 juli | 05-05-2020

Na de persconferentie van Mark Rutte, op 20 april jongstleden, kwamen we erachter dat we er nog niet zijn. De intelligente lockdown...
Lees meer


Bekijk alle berichten