Warmtepompen zijn enorm populair. Ze zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Helaas kunnen warmtepompen ook de nodige overlast veroorzaken. Echt geruisloos zijn de buitenunits van deze pompen namelijk niet. Daarom gelden per 1 april van dit jaar nieuwe regels over het aantal decibel dat een buitenunit van een warmtepomp mag produceren.
Met de groei van het aantal pompen in Nederland, neemt in sommige gevallen ook de irritatie toe bij de huishoudens zonder pomp. Zo’n buitenunit, die nodig is om energie van buiten te halen om vervolgens te kunnen verwarmen, kan lawaai maken. Dit verschilt per unit en is afhankelijk van andere factoren, zoals de plek waar de unit is geplaatst.
De verkoop van het aantal warmtepompen zal de komende jaren verder stijgen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken en de productie van nieuwe stillere warmtepompen te stimuleren, is daarom de Regeling Bouwbesluit 2012 aangepast. Buitenunits mogen overdag maximaal 45 decibel geluid produceren en tussen 19:00 uur en 07:00 uur 40 decibel.
Op dit moment produceren de buitenunits veelal meer decibel aan geluid dan per 1 april is toegestaan. In smalle tuinen is het zelfs bijna onmogelijk een buitenunit te plaatsen en toch onder de 40-45 decibel te blijven. Gelukkig hoef je de warmtepomp niet direct weg te doen, er zijn namelijk maatregelen die je zelf kunt treffen om toch aan de toegestane hoeveelheid decibellen te voldoen.
Plaats bijv. een geluidswerende kast om de buitenunit heen. Denk er wel aan dat deze genoeg lucht moet doorlaten en voorzien moet zijn van een condensafvoer. Je kunt de buitenunit ook verder van de erfgrens afzetten, waardoor de buren (en jijzelf) geen overlast ervaren, omdat het geluid nooit boven de 45 decibel komt vanaf die positie. Ben je zelf niet zeker van de oplossing, schakel dan een expert in die jou helpt op zoek te gaan naar de voor jou best passende oplossing.
Heb je nog geen buitenpomp, maar ben je voornemens er één aan te schaffen? Houd dan rekening met het maximaal aantal te produceren decibellen.
A. Te kiezen voor de juiste apparatuur:
Schaf geen zwaardere pomp aan dan nodig voor jouw woning.
-Kies direct al voor een stillere buitenunit die voldoet aan de gestelde geluidseisen.
-Kies voor een warmtepomp met nachtinstelling.
-Kies voor een modulerende warmtepomp die op verschillende snelheden kan draaien.
-Overweeg een warmtepomp met een buffervat.
-Heb je überhaupt een warmtepomp met een buitenunit nodig?
B. Te kiezen voor de juiste plek:
-Zet de buitenunit zo ver mogelijk bij je huis en omwonenden vandaan.
-Plaats je de unit op een plat dak of bevestig je hem aan de muur, zorg dan voor trillingsdemping.
-Houd de uitblaasopening altijd vrij.
-Overweeg in kleine tuinen om de buitenunit in een geluidswerende kast te plaatsen. Houd rekening met een meerprijs en extra ruimte die de kast in beslag neemt.
Heb jij een warmtepomp of wil je er één aanschaffen? Houd dan rekening met de nieuwe regels omtrent de geluidsoverlast. Wil je meer weten over de verplichtingen voor jou als huiseigenaar en de aanschaf van een warmtepomp? Lees dan hier het blog over een hybride warmtepomp.
We moesten er heel even van bijkomen maar wat was het enorm gaaf! Donderdag 24 oktober was dan eindelijk de ontknoping van de...
Lees meer
Het verkopen van je huis in Apeldoorn is een spannende stap, maar het brengt ook kosten met zich mee. Om verrassingen te voorkomen, is...
Lees meer
We hebben geweldig nieuws want Buurman Makelaardij is genomineerd voor de Apeldoorn Business Awards 2024 in de categorie Groothandel en...
Lees meer
Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn....
Lees meer
Tel: 055 - 533 29 15
Mijn dossier