GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Starter op de woningmarkt

Ben je starter op de woningmarkt en op zoek naar een koopwoning? Dan is de kans heel groot dat je een gedeelte eigen geld in je nieuwe huis stopt, als aanvulling op de hypotheek. Wellicht is dat ook de reden dat er steeds meer starters een huis kopen in deze huidige markt, waar het aanbod schaars is en de prijzen hoog.

Stijging


Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar een stijging is te zien van bijna 11 procent in het aantal gekochte woningen door starters. Dat ligt nog steeds iets onder de stijging van andere type woningkopers, maar toch is dit goed nieuws voor de markt. Waar starters de afgelopen tijd veel wegbleven door te weinig aanbod van betaalbare huizen voor deze doelgroep, heeft de starter zijn weg op de woningmarkt weer gevonden.

Financiële ruimte


Dat is deels dus te verklaren door het gegeven dat de starter eigen geld gebruikt om de hypotheek aan te vullen. Met dit eigen geld krijgen zij meer financiële ruimte voor het kopen van een woning. De hoogte van de hypotheek mag in 2020 maximaal 100 procent van de waarde van je woning bedragen. Wanneer je van plan bent energiebesparende maatregelen door te voeren, ligt dit percentage op 106 procent. Bijkomende kosten, zoals notariskosten, mogen niet meegenomen worden in de hypotheek.

Maximale leenbedrag


Dit maakt het voor een starter niet altijd eenvoudig voldoende financiële middelen te regelen, zonder direct aan je plafond te zitten. Daarnaast is het maximale leenbedrag ook nog eens afhankelijk van je inkomen. Wanneer jij over eigen geld bezit, en je dit gaat besteden aan de koop van je eerste woning, is de kans groter dat je de financiën wel rond krijgt. De hoogte van het bedrag dat starters zelf inbrengen varieert van 10.000 euro tot 50.000 euro.

Ben jij starter en van plan een eigen huis te kopen? Pak je financiën erbij en kijk of je eigen geld kunt inbrengen. Dat vergroot je kansen op de woningmarkt en geeft je net wat meer financiële ruimte. Wil je meer weten over jouw specifieke mogelijkheden? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs en neem contact op met Buurman Makelaardij voor een afspraak.

Wil je meer weten over starten op de woningmarkt? Neem een kijkje op de speciale website; www.startenopdewoningmarkt.nl. Er is meer mogelijk dan je denkt! 

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ