Gratis waardescan ACTIE
Lees verder!

Tips ter voorbereiding

Zaterdag 30 maart organiseert de NVM weer de jaarlijks terugkerende NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze dag kun je vrijblijvend alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. Een groot voordeel is dat de eigenaar van het huis aanwezig is, zodat je al je vragen kunt stellen. Ben je van plan meerdere huizen te bezoeken? Stippel dan van tevoren goed je route uit, zodat je tussen 11.00 en 15.00 uur alle huizen rustig kunt bekijken.

Tijdens het bezoeken van een huis op deze dag is het waarschijnlijk erg druk. Misschien bezoek je ook meerdere huizen achter elkaar. Er bestaat een kans dat je door je enthousiasme dingen over het hoofd ziet. Toch is het belangrijk om kritisch te kijken tijdens een bezichtiging. Om je te helpen hebben we daarom de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je waarop je goed moet letten.

Checklist

Bedenk goed wat jouw wensen en behoeften zijn. Hierdoor kun je tijdens een bezichtiging snel inschatten of het huis en de omgeving goed bij jouw wensenlijstje aansluit.

Onderhoud

Dit is een punt waar vaak overheen wordt gekeken. Onderhoud gaat namelijk verder dan de scheur in de muur. Zo kun je altijd vragen naar een bouwrapport van een huis, waarin alle informatie duidelijk staat omschreven. Kijk ook goed naar de isolatie en ventilatie van het huis. Heeft het dubbelglas en welk energielabel ‘hangt’ er aan het huis? Hoe oud is de cv-ketel? Allerlei punten die belangrijk zijn in je uiteindelijke aankoopbeslissing. Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is een grote, vaak onderschatte kostenpost. Hoe zijn de muren? Zijn hier bijvoorbeeld scheuren of vocht- en schimmelvlekken te zien? Wat is de staat van de vloeren en hoe is alles afgewerkt? Als deze punten positief zijn, zal dit veel tijd én geld besparen.

Verbouwing

Dit punt komt in grote lijnen overeen met het punt hierboven. Is de woning in goede staat? Dan is het afhankelijk van je persoonlijke smaak of er in de woning veel moet worden verbouwd. Moet er nog redelijk wat onderhoud gebeuren, dan moet je dit ook zeker meenemen in je budget of onderhandeling.

Tuin

Welke ligging heeft de tuin en op welke momenten van de dag heb je zon? Heeft de tuin veel onderhoud nodig of bestaat hij juist alleen uit tegels? Privacy kan ook een onderdeel zijn van je keuze. Denk bijvoorbeeld aan een goede schutting tussen de tuin en die van de buren.


De buurt

Misschien let je hier niet heel snel op wanneer je een hele dag bezig bent met het bekijken van huizen, maar de buurt is ook een goed punt om even bij stil te zijn. Is dit iets wat je zoekt? Houd je van een rustige buurt of zit je het liefst midden in de stad? Misschien ben je wel op zoek naar een goede plek voor kinderen en zou het een groot voordeel zijn als er een autovrije zone in de buurt is.

Voorzieningen

Naast een onderzoek of het een fijne buurt is, is het ook goed om te kijken naar voorzieningen in de omgeving. Is er een supermarkt of school op loopafstand aanwezig? Hoe zit het met de uitvalswegen naar de snelweg, het openbaar vervoer en of er voldoende parkeerplekken beschikbaar zijn?

Stel je vragen

Tijdens de NVM Open Huizen Dag is de kans groot dat het erg druk is. Focus je dus vooral op de punten die voor jou belangrijk zijn. Pak de kans om zelf op onderzoek uit te gaan en zo veel mogelijk te zien. Vraag ook of je dingen mag gebruiken. Denk aan het openen van de ramen en deuren zodat je kunt zien in welke staat deze zijn. Doe dit altijd wel even in overleg, zodat je niet in de privé spullen komt van de eigenaar. Stel daarnaast vooral veel vragen als dingen niet duidelijk zijn. Probeer er in een redelijk korte tijd achter te komen of dit iets voor jou is. Wees ook eerlijk tegen jezelf. Als het niet goed voelt kun je ook gewoon weggaan en naar het volgende huis gaan. Alles is op deze dag vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Snel schakelen

Heb je uiteindelijk een huis bezocht waar je enthousiast over bent? Op naar de tweede bezichtiging! Het is belangrijk om dit keer ook andere mensen mee te laten kijken. Zo zal een aankoopmakelaar tijdens deze bezichtiging op onder andere alle technische details letten, waar je misschien bij de eerste keer nog niet aan hebt gedacht. Met een aankoopmakelaar kan je daarnaast snel schakelen tussen alle partijen en weet je precies wat je nog te wachten staat. Je hebt een leuk huis gevonden, maar nu gaat het pas beginnen! De aankoopmakelaar van Buurman Makelaardij helpt je graag met dit proces.

Het financiële plaatje

Hoe zit het met je huidige woning? Deze moet natuurlijk ook verkocht worden. Het is belangrijk om van tevoren te weten waar je aan toe bent wat betreft de kosten. Hoeveel kun je bijvoorbeeld lenen en wat is de maximale waarde van je hypotheek? Wij brengen je graag in contact met een hypotheekadviseur die dit nauwkeurig voor je uitzoekt en begeleidt in dit proces. Een aankoopmakelaar kan je tevens een inschatting geven van de waarde van je woning. Dit helpt de hypotheekadviseur in het maken van een eerste berekening.


Ga hier naar ons woningaanbod en kijk welke huizen deelnemen aan de NVM Open Huizen Dag.

Overige berichten


Ook verkoopplannen? | 09-04-2019

De groep huishoudens met een verhuiswens is toegenomen naar 34 procent. In de voorgaande twee jaren geeft 15 procent van alle...
Lees meer


Speeddaten met de makelaar | 18-03-2019

Ga goed voorbereid op huizenjacht en kom naar het Rabo wooncafé!
Er komt veel kijken bij het kopen of verkopen van een...
Lees meer


Save the date | 18-02-2019

Twee keer per jaar organiseert de NVM de NVM Open Huizen Dag. Doel van de NVM Open Huizen Dag is laagdrempelig en uitnodigend de 85.000...
Lees meer


Bekijk alle berichten