GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Wat is de WwFT

De Wwft is de Wet ter voorkoming van Witwassen & Financieren Terrorisme. De wet is bedoeld om terrorismefinanciering en witwassen van geld te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is.

Makelaar als opsporingsambtenaar


In 2008 werden makelaars bij de invoering van de WWFT 'bevorderd' tot onbetaalde fiscale opsporingsambtenaren. Wij zijn daarom verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit). De FIU analyseert deze meldingen en bepaalt of verder onderzoek nodig is.

Het doel van de WwFT is om te voorkomen dat financieel dienstverleners zoals banken, advocaten, notarissen, accountants èn makelaars worden misbruikt om geld wit te wassen om daarmee de criminele herkomst van geld te maskeren of om terroristische activiteiten te financieren. De belangrijkste verplichtingen van makelaars zijn: onderzoeken, melden en bewaren.

Verplichting één: onderzoeken


Het is niet toegestaan voor makelaars om diensten te verlenen aan anonieme klanten. Wij moeten dus kunnen bewijzen dat wij de identiteit van een particuliere opdrachtgever vooraf hebben gecontroleerd door inzage van een origineel identiteitsbewijs. Ook moeten wij onze opdrachtgevers en de wederpartijen 'profileren' en het 'risicoprofiel' van onze klanten beoordelen.

Verplichting twee: melden


Een makelaar is verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU, de Financial Intelligence Unit. Een belangrijke vraag is dan wat een transactie wel of niet ongebruikelijk maakt. Elke transactie met een persoon, afkomstig uit een door de FATF of de EU 'aangewezen staat' is per definitie ongebruikelijk. Ook verdacht zijn transacties boven € 10.000 met verdachte betaalmiddelen, zoals cashgeld, cheques of prepaidkaarten.

Sowieso moet de makelaar een zorgvuldige afweging maken, zodra de indruk bestaat dat er sprake zou kunnen zijn van witwassen of het financieren van terrorisme. Krijgen we bijvoorbeeld het verzoek om een overeengekomen koopprijs van een huis van € 250.000 in de koopakte te zetten, terwijl de koper akkoord ging met een prijs van €275.000, dan zijn wij verplicht om dit te melden. Haakt de koper vervolgens af? Dan zijn we ook verplicht om hiervan melding te doen.

Verplichting drie: bewaren


Makelaars zijn verplicht om de identiteits- en verificatiegegevens van hun cliënten - inclusief de wederpartij - tot vijf jaar na het eindigen van de zakelijke relatie te bewaren.

Wil je weten hoe wij met de WwFT omgaan? Lees hier onze informatie hierover. En wil je meer informatie over de WwFT? Neem dan een kijkje op de websites van Handelzeker en de belastingdienst.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ