GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat de waarde van je huis zou zijn? Of vroeg de bank om een taxatierapport? Of was het nou een waardeverklaring die de bank wou hebben? Hoe zit het nou precies?

Waarbebepaling

In de makelaardij wordt een waardebepaling van een makelaar op prijs gesteld als je inzicht in de verkoopwaarde van de woning wilt hebben. Wanneer je onze makelaars/taxateurs de waarde van je woning laat bepalen dan krijg je een goed en onderbouwd (mondeling) advies over de waarde van de woning. De waardebepaling bieden wij gratis aan, inclusief een vrijblijvend verkoopadvies.

Taxatierapport

Heel wat anders is een taxatierapport. Dit is een op schrift gestelde en goed onderbouwde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur over de waarde van een pand. Het rapport vermeldt niet alleen de huidige waarde van een pand maar ook de belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren en de bronnen die de taxateur heeft geraadpleegd.

Bij de opname van het pand en bij gemeente, kadaster of in eigen archief heeft de taxateur nog veel meer gegevens gevonden en genoteerd. Tevens heeft hij een waarde berekend, verkochte referentiepanden gezocht of navraag gedaan bij andere instanties. Kortom, uit een veelheid aan gegevens, trekt de makelaar/taxateur tenslotte een conclusie, schrijft die op en ondertekent het rapport. Het maken van een taxatierapport behelst dus meer dan ‘even door de woning rennen’.

Het is duidelijk dat, afhankelijk van de grootte en de situatie (denk aan recht van overpad en dergelijke) van het pand de taxateur flink wat uurtjes kwijt is. Een taxatierapport is dan ook niet gratis.

NWWI: taxatiekeurmerk

Een aantal jaren geleden is het NWWI opgericht. Het Nederlands Woning Waarde Instituut biedt een keurmerk voor taxatierapporten. Het is waarschijnlijk dat je bank vraagt naar een taxatierapport met het NWWI-keurmerk. Je bent dan verplicht een NWWI-taxateur in te schakelen waardoor je verzekerd bent van een goed rapport dat de geldverstrekker zal accepteren.

VastgoedCert

VastgoedCert is een branchebreed platform dat gecertificeerde makelaars en taxateurs in onroerende zaken registreert op basis van hun vakbekwaamheid. De makelaars en taxateurs worden gecertificeerd door een Certificerende Instelling (KEMA) op basis van de vereisten die VastgoedCert heeft vastgesteld. Deze eisen zijn vastgelegd in het een certificatieschema.

In alle gevallen is Buurman Makelaardij je graag van dienst. Wij zijn aangesloten bij de NWWI en gecertificeerd door VastgoedCert. Wil je een afspraak maken voor een gratis waardebepaling of een gevalideerd (NWWI) taxatierapport? Neem dan contact op voor een afspraak.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ