GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Met welke wijzigingen moet je rekening houden?

Een nieuw jaar ligt voor ons. Misschien is 2022 voor jou wel hét jaar om een huis te kopen of te verkopen in Apeldoorn of Ugchelen. En net zoals ieder jaar zijn er veranderingen op het gebied van huis en hypotheek. Voor 2022 is dat niet anders. In dit artikel een overzicht van de 11 meest relevante wijzigingen voor jou als huiseigenaar.


1. NHG-grens verder omhoog


Een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is gunstig. Je geniet niet alleen rentevoordeel, maar hebt ook een vangnet als je door vervelende gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, de hypotheeklasten niet kunt betalen. De NHG-grens wordt verhoogd naar € 355.000.


2. WOZ-waarde


De huizenprijzen zijn afgelopen jaar fors gestegen. De verwachting is dat de WOZ-waarde in 2022 met gemiddeld 9% oploopt. Dat kan leiden tot lastenverzwaringen, want de WOZ-waarde dient als grondslag voor allerlei belastingen, zoals het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting (OZB) en de erf- en schenkbelasting.


3. Hypotheekrenteaftrek gaat verder omlaag


Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken, gaat omlaag. Dat betekent dat het maximale tarief waartegen je de rente mag aftrekken daalt van 43% naar 40%.

In ruil daarvoor gaat het eigenwoningforfait iets verder omlaag, maar omdat de WOZ-waarde fors is opgelopen, is het de vraag of je daarvan kan profiteren.


4. Afbouw wet Hillen


Huizenbezitters die hun hypotheek volledig of grotendeels hebben afbetaald, waren voorheen volledig vrijgesteld van het eigenwoningforfait, aangezien zij niet of nauwelijks hypotheekrente kunnen aftrekken (een regeling die bekend stond als de Wet Hillen). Dit bekent dat in de toekomst er ook bijtelling zal zijn bij geen of weinig hypotheek.


5. Maximale hypotheek

 

De waarde van het huis mag je 100% financieren met een hypotheek. Andere kosten, zoals de overdrachtsbelasting, courtage, taxatie-, makelaars- en notariskosten, moet je dus zelf financieren.


6. Subsidie voor verduurzaming


Heb je plannen om je woning te verduurzamen? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je als woningeigenaar subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.


7. Meer lenen bij energieneutraal huis


Voor energiebesparende maatregelen mag je maximaal € 9.000 extra lenen. Voorwaarde is wel dat de energiebesparende maatregelen moeten worden terugverdiend tijdens de looptijd van de hypotheek. Koop je een klimaatneutraal huis, dan mag je € 15.000 extra lenen en voor een energieneutraal huis € 25.000.8. Privé leasen geregistreerd in BKR

Privé leasen van een auto zorgt voor een registratie bij het BKR van 65% van het totaal verschuldigde bedrag. De overige 35% wordt gezien als servicekosten en niet geregistreerd. Vanaf 1 april 2022 wijzigt dit en wordt het hele leasebedrag ingeschreven. Het gevolg is dat je minder kunt lenen.


9. Overdrachtsbelasting bij onvoorziene omstandigheden


Het kan voorkomen dat je een woning wilt kopen voor eigen gebruik, maar je hier later door omstandigheden toch vanaf wilt zien. In dat geval betaal je geen 2% overdrachtsbelasting maar 8%. Moet je deze keus maken door bijv. het overlijden van je partner of een scheiding? In die situaties houdt de fiscus meestal toch de oorspronkelijke 2% aan, in plaats van het hogere tarief.


10. Energierekening fors omhoog


Hoewel de gasprijzen de laatste tijd iets dalen, zullen we er rekening mee moeten houden dat de energieprijzen in het eerste kwartaal nog erg hoog blijven.
Ter compensatie gaat het kabinet de energiebelasting verlagen. Maar omdat de energieprijzen flink zijn gestegen, zul je per saldo meer kwijt zijn aan energie.


11. Energielabel


Ga je je huis verkopen? Vraag dan zo snel mogelijk je energielabel aan. Voordat je huis op Funda komt, moet deze al voorzien zijn van het energielabel.


Contact


Wil je meer weten over deze wijzigingen of heb je andere vragen? Neem contact op, we helpen je graag op weg

Overige berichten


Hittegolf? Houd je huis koel! | 08-08-2022


Wat een hitte in Apeldoorn! Tijdens deze warme dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Maar hoe regel je dit...
Lees meer


Stagiaire gezocht | 08-08-2022

Ben jij een enthousiaste student Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie of Multimedia/Marketing en Communicatie? En zoek jij...
Lees meer


Is een hybride warmtepomp verplicht? | 20-06-2022

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je...
Lees meer


Overlast door warmtepomp | 16-06-2022

Warmtepompen zijn enorm populair. Ze zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Helaas kunnen warmtepompen ook de nodige overlast...
Lees meer


Bekijk alle berichten