GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Geluid van de warmtepomp

Warmtepompen zijn enorm populair. Ze zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Helaas kunnen warmtepompen ook de nodige overlast veroorzaken. Echt geruisloos zijn de buitenunits van deze pompen namelijk niet. Daarom gelden per 1 april van dit jaar nieuwe regels over het aantal decibel dat een buitenunit van een warmtepomp mag produceren.


Lawaai


Met de groei van het aantal pompen in Nederland, neemt in sommige gevallen ook de irritatie toe bij de huishoudens zonder pomp. Zo’n buitenunit, die nodig is om energie van buiten te halen om vervolgens te kunnen verwarmen, kan lawaai maken. Dit verschilt per unit en is afhankelijk van andere factoren, zoals de plek waar de unit is geplaatst.


Decibel

 

De verkoop van het aantal warmtepompen zal de komende jaren verder stijgen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken en de productie van nieuwe stillere warmtepompen te stimuleren, is daarom de Regeling Bouwbesluit 2012 aangepast. Buitenunits mogen overdag maximaal 45 decibel geluid produceren en tussen 19:00 uur en 07:00 uur 40 decibel.


Maatregelen


Op dit moment produceren de buitenunits veelal meer decibel aan geluid dan per 1 april is toegestaan. In smalle tuinen is het zelfs bijna onmogelijk een buitenunit te plaatsen en toch onder de 40-45 decibel te blijven. Gelukkig hoef je de warmtepomp niet direct weg te doen, er zijn namelijk maatregelen die je zelf kunt treffen om toch aan de toegestane hoeveelheid decibellen te voldoen.


Geluidswerende kast


Plaats bijv. een geluidswerende kast om de buitenunit heen. Denk er wel aan dat deze genoeg lucht moet doorlaten en voorzien moet zijn van een condensafvoer. Je kunt de buitenunit ook verder van de erfgrens afzetten, waardoor de buren (en jijzelf) geen overlast ervaren, omdat het geluid nooit boven de 45 decibel komt vanaf die positie. Ben je zelf niet zeker van de oplossing, schakel dan een expert in die jou helpt op zoek te gaan naar de voor jou best passende oplossing.


Apparatuur vs. plek


Heb je nog geen buitenpomp, maar ben je voornemens er één aan te schaffen? Houd dan rekening met het maximaal aantal te produceren decibellen.


Je kunt dit doen door:


A. Te kiezen voor de juiste apparatuur:

Schaf geen zwaardere pomp aan dan nodig voor jouw woning.
-Kies direct al voor een stillere buitenunit die voldoet aan de gestelde geluidseisen.
-Kies voor een warmtepomp met nachtinstelling.
-Kies voor een modulerende warmtepomp die op verschillende snelheden kan draaien.
-Overweeg een warmtepomp met een buffervat.
-Heb je überhaupt een warmtepomp met een buitenunit nodig?

B. Te kiezen voor de juiste plek:

-Zet de buitenunit zo ver mogelijk bij je huis en omwonenden vandaan.
-Plaats je de unit op een plat dak of bevestig je hem aan de muur, zorg dan voor trillingsdemping.
-Houd de uitblaasopening altijd vrij.
-Overweeg in kleine tuinen om de buitenunit in een geluidswerende kast te plaatsen. Houd rekening met een meerprijs en extra ruimte die de kast in beslag neemt.

Heb jij een warmtepomp of wil je er één aanschaffen? Houd dan rekening met de nieuwe regels omtrent de geluidsoverlast. Wil je meer weten over de verplichtingen voor jou als huiseigenaar en de aanschaf van een warmtepomp? Lees dan hier het blog over een hybride warmtepomp

Overige berichten


Winnaar Nationale Makelaar Award 2022 | 29-09-2022

Met grote trots mag Buurman Makelaardij zich winnaar noemen van de Nationale Makelaar Awards in de categorie: Beste Social Media!

Lees meer


Spinnen in je huis? | 01-09-2022

Vanwege de hete zomer wemelt het van de spinnen in huis. Het liefst zou je willen dat ze voor eens en voor altijd wegbleven. Maar hoe...
Lees meer


Save the date | 31-08-2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert de NVM weer de traditionale NVM Open Huizen Dag. Het doel van de NVM Open Huizen...
Lees meer


Is een hybride warmtepomp verplicht? | 20-06-2022

Het kabinet kondigde onlangs aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van je...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ