GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

De NHG-hypotheek in 2024

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fungeert als een vangnet, en is bedoeld om jou als huizenkoper te ondersteunen en te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. Als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of er blijft een restschuld over na de verplichte verkoop van je huis, staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant. Dit gebeurt tegen betaling van een eenmalige premie, de zogeheten borgtochtprovisie, waar tegenover staat dat jij als lener een rentekorting krijgt.


Meer zekerheid met een NHG-hypotheek


Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen, betaalt het NHG-fonds de geldverstrekker, hoewel jij wel aansprakelijk blijft. Bij een 'verplichte verkoop' door situaties zoals echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden van je partner, kan de Stichting de schuld kwijtschelden als je verliesbeperkende maatregelen hebt genomen. Omdat geldverstrekkers meer zekerheid hebben bij het verstrekken van een hypotheek met NHG-verzekering, zijn de hypotheekrentes mét NHG doorgaans lager dan rentes voor hypotheken zonder NHG.


Grens voor maximale hypotheek stijgt in 2024


Het bedrag voor de maximale hypotheek met NHG gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 435.000. Voor 2023 ligt de maximale financiering met een NHG-hypotheek op € 405.000, wat betekent dat dit bedrag in 2024 met € 30.000 stijgt. Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen in 2024 een NHG-hypotheek krijgen van maximaal € 461.000.


Voordelen NHG

Een hypotheek met NHG biedt financiële zekerheid op momenten dat je onverwachts voor financiële uitdagingen komt te staan.
Maar het heeft nog meer voordelen:

  • Lagere hypotheekrente: Leners met NHG profiteren vaak van een lagere rente, omdat geldverstrekkers minder risico lopen vanwege de garantie. 
  • Passende hypotheek: Met een hypotheek met NHG heb je altijd een hypotheek die past bij je inkomen, waardoor je nooit te veel leent. 
  • Bescherming tegen restschuld: Als de woning gedwongen verkocht moet worden en de opbrengst onvoldoende is om de hypotheek af te lossen, biedt NHG bescherming tegen een restschuld. NHG neemt de restschuld over van de geldverstrekker. 
  • Kwaliteitsnormen: NHG stelt eisen aan de woning en hypotheekvoorwaarden, wat de kwaliteit en stabiliteit van de lening en de woning ten goede komt. 
  • Bescherming bij echtscheiding of overlijden: NHG kan ook bescherming bieden in gevallen van echtscheiding of overlijden van een van de partners, waarbij de lening mogelijk moet worden aangepast.


Nadelen NHG

Een hypotheek met NHG kent niet alleen voordelen; er zijn ook enkele nadelen te benoemen:

  • Kosten NHG: Er zijn kosten verbonden aan NHG, zoals een eenmalige premie en afsluitkosten. Deze kosten moeten worden meegenomen bij de beslissing om NHG af te sluiten.
  • Maximaal hypotheekbedrag: NHG hanteert een bovengrens voor de hypotheek, wat kan beperken hoeveel je kunt lenen voor een duurdere woning. 
  • Strikter acceptatiebeleid: Om in aanmerking te komen voor NHG moeten kopers voldoen aan bepaalde inkomens- en financiële eisen, wat sommige mensen kan uitsluiten.

Of je uiteindelijk kiest voor een hypotheek met of zonder NHG is afhankelijk van jouw wensen en financiële mogelijkheden. Het goede nieuws is dat met de verhoging van de NHG-grens meer kopers in 2024 de kans hebben om een hypotheek met NHG af te sluiten.


Wat betekent dit voor jouw zoektocht naar een woning?


Heb jij vragen over de NHG-hypotheek of wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden op dit moment zijn?


Neem contact met ons op:
Telefoon: 055 533 29 15
WhatsApp: +31 6 834 934 55
E-mail: info@buurman.nl
Contactformulier: klik op deze link.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ