GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Waarom prijzen oude huizen harder dalen

Oude woningen zijn vaak geliefd vanwege hun karakteristieke bouwstijl, maar hebben het momenteel zwaar te verduren op de woningmarkt in Apeldoorn. De prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 dalen aanzienlijk harder in waarde. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de prijzen van deze woningen met ruim 6%, terwijl de prijsdaling van woonhuizen gebouwd na de jaren ’30 veel geringer was. Dit blijkt uit een analyse van dataplatform Kadasterdata.nl.


Beperkte energiezuinigheid


De voornaamste verklaring voor deze prijsdaling is de beperkte energiezuinigheid van oude woningen. Binnen de bouwjaren 1880-1929 ligt de mediane vierkantemeterprijs bij woningen met energielabel G gemiddeld ruim 25% lager dan bij panden met een label F of zuiniger. Uit eerder onderzoek bleek al dat kopers steeds kritischer kijken naar het energielabel van een woning. Hierdoor is het aannemelijk dat woningen met een wat hoger energielabel in de toekomst sneller verkocht zullen worden.


Waarde oude woningen


Verduurzamen kan daarom een gunstige invloed hebben op de waarde van oude woningen. Een energielabel van tenminste C kan de gemiddelde prijs van een woning maar liefst 34% hoger laten uitkomen. Vooral appartementen kunnen hier profijt van hebben, met een stijging van € 351,- extra per vierkante meter bij een energielabel van tenminste C. Voor huizen is dit bedrag iets lager, namelijk € 236,-.


Kopen duurzame woning aantrekkelijk


Natuurlijk heeft verduurzamen impact op tijd, geld en overlast. Het vervangen van kozijnen en ramen kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en voor overlast zorgen. Daarom is het kopen van een instapklare duurzame woning momenteel aantrekkelijker dan ooit.


Stevige daling andere bouwjaren


Naast woningen van voor de jaren ’30, laten ook de prijzen van woningen gebouwd tussen 1961 en 1971 met 3,6% een stevige daling zien in het laatste kwartaal van vorig jaar. Voor woonhuizen uit andere bouwjaren is die prijsdaling geringer: 1930-1945 (-2,5%), 1946-1960 (-1,7%), 1976-1992 (-1,3%) en na 1993 (-2,6%).


Mogelijkheden verduurzamen


We werken samen met verschillende duurzame partners en kunnen je diverse mogelijkheden te bieden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een verduurzaamheidsrapport met concreet advies, hoe je jouw huis kunt verduurzamen;
  • Welke kosten komen hierbij kijken? 
  • Wat kun je doen bij de verkoop van je huis met een laag energielabel?
  • Welke subsidies zijn er?
  • Welke financiële mogelijkheden passen bij jouw situatie?


Huis kopen of verkopen?


Ben je van plan om een huis te kopen of te verkopen en wil je meer weten over de rol van verduurzaming? We begrijpen dat het verkrijgen van alle informatie over dit onderwerp complex kan zijn. Onze ervaren makelaars staan voor je klaar om je deskundig advies te geven. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Overige berichten


Wij zijn op zoek! | 28-04-2024

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega die onze binnendienst komt versterken. Je wordt verantwoordelijk voor de...
Lees meer


Woningmarktcijfers 2024 | 24-04-2024

Ben jij op zoek naar een woning? Dan heb je het vast al gemerkt: de gekte op de woningmarkt is volledig terug. Er zijn meer kijkers voor...
Lees meer


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ