GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

De stand van zaken op de woningmarkt

De krapte op de huidige woningmarkt blijft groeien en heeft directe gevolgen voor jou als je op zoek bent naar een huis in Apeldoorn. In het begin van 2022 werd maar liefst 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, en het aanbod was schaars. De extreem lage rente speelde hierbij een grote rol, waardoor lenen zeer voordelig was.

 

Afkoeling woningmarkt

Echter, medio 2022 begon de rente te stijgen, waardoor lenen duurder werd en het te lenen bedrag beperkter. Dit, gecombineerd met internationale onzekerheden zoals de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en stijgende energierekeningen, resulteerde in een afkoeling van de woningmarkt en dalende prijzen. Het aantal woningzoekers nam af en even leek het erop dat de woningmarkt weer wat meer in balans zou komen. Veel experts voorspelden verdere prijsdalingen.


Stijgende huizenprijzen

Sinds enkele maanden merken wij een sterk toegenomen vraag, stijgende prijzen en een dalend aanbod. Bijna 50% van de woningen wordt momenteel weer boven de vraagprijs verkocht, wat een uitdaging is voor woningzoekers. Een onevenwichtige woningmarkt is voor niemand goed, vooral starters worden erdoor getroffen.


Toekomstige ontwikkelingen

Hoe zal het aanbod zich de komende periode ontwikkelen? In de regio Apeldoorn verwachten we dat het aanbod van woningen verder zal afnemen, terwijl de vraag hoog blijft. Dit zal leiden tot toenemende schaarste op de woningmarkt.


Uitdagingen voor nieuwbouw

Nieuwbouw kan een oplossing bieden, maar hoge rentekosten voor ontwikkelaars, stijgende bouwkosten en andere factoren bemoeilijken nieuwbouwprojecten. De verkoop van nieuwbouwwoningen is zelfs volledig ingestort in het tweede kwartaal, waardoor de druk op de bestaande woningmarkt aanhoudt.

Hogere hypotheek

Veel inkomens hebben een inflatiecorrectie gekend, wat betekent dat je meer kunt lenen en een hogere hypotheek kunt krijgen. Dit heeft invloed op biedingen en kan leiden tot verdere prijsstijgingen.

 

NHG-grens & startersvrijstelling

De NHG-grens is momenteel € 405.000, en wordt in 2024 verhoogd. Dit kan resulteren in prijsstijgingen. De startersvrijstelling is bedoeld voor starters tot 35 jaar die hun 1e huis willen kopen. Dit maakt het voor een kleine groep starters goedkoper om een huis te kopen.

Conclusie

Een verdere prijsstijging is met al deze ontwikkelingen bijna een zekerheid. Het lijkt er dan ook op dat woningzoekenden ook de komende tijd voor grote uitdagingen komen te staan op de woningmarkt. Laat je goed adviseren door een ervaren makelaar met kennis van de Apeldoornse woningmarkt. 


Hoe kunnen wij jou helpen? 

Heb je vragen over je eigen situatie? Neem contact met ons op:

Telefoon: 055 533 29 15
WhatsApp: +31 6 834 934 55
Contactformulier: klik op deze link.

Overige berichten


Wij zijn op zoek! | 28-04-2024

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega die onze binnendienst komt versterken. Je wordt verantwoordelijk voor de...
Lees meer


Woningmarktcijfers 2024 | 24-04-2024

Ben jij op zoek naar een woning? Dan heb je het vast al gemerkt: de gekte op de woningmarkt is volledig terug. Er zijn meer kijkers voor...
Lees meer


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ