GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Let op deze 8 veranderingen wanneer je een huis koopt in Apeldoorn

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er enkele interessante ontwikkelingen. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet:

1. Hogere hypotheek voor singles

Alleenstaanden met een inkomen vanaf € 28.000,- kunnen in 2024 ongeveer € 16.000,- extra hypotheek krijgen. Dat maakt het kopen van een huis in je eentje iets makkelijker. Hoeveel extra je kunt lenen verschilt per situatie. Wil je exact weten wat jij kunt lenen? Maak dan een afspraak met onze financieel adviseurs.

2. Grens NHG-hypotheek gaat omhoog

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt tot een koopsom van € 435.000,- (was in 2023 € 405.000). Een NHG-hypotheek biedt extra financiële zekerheid als je in betalingsproblemen komt door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bovendien krijg je korting op je hypotheekrente.

3. Studieschuld

Bij het berekenen van je maximale hypotheek houden geldverstrekkers rekening met het bedrag dat je nog moet afbetalen op je studieschuld, niet meer met het oorspronkelijke bedrag. Dit is gunstig als je al een deel van je studieschuld hebt afgelost.

4. Vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Starters onder de 35 jaar betalen geen 2% overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. De maximale koopsom voor deze vrijstelling is in 2024 verhoogd naar € 510.000,-. De voorwaarden blijven ongewijzigd.

5. Duurzaamheid wordt belangrijker bij hypotheekaanvraag

Hypotheekverstrekkers kijken kritischer naar het energielabel van de woning. In 2024 bepaalt het energielabel hoeveel extra je kunt lenen. Voor zeer duurzame woningen (label A++++ met energieprestatiegarantie) is dat maximaal € 50.000,-.

Er zijn al banken die alleen nog hypotheken verstrekken voor huizen met de slechtere labels (energielabel C of lager) als je met een onderbouwd plan komt om het energielabel te verbeteren. Wil je hier meer over weten? Wij werken samen met een bedrijf die je hier alles over kan vertellen en speciaal voor jouw -nieuwe- woning een rapport kan opmaken.

6. Extra lenen voor verduurzamen huis

Wil je je huis energiezuiniger maken? In 2024 kun je meer lenen: € 20.000,- voor energielabel E of lager, € 15.000,- voor label C of D, en € 10.000,- voor label B en hoger (behalve A+++).

7. Zonnepanelen verdien je sneller terug

Wil je investeren in zonnepanelen? Dan is 2024 misschien een goed moment. Door de gedaalde prijzen verdien je ze nu volgens Milieu Centraal in zo’n zes jaar terug. Dat is twee jaar sneller dan begin 2023, toen de prijzen nog hoger lagen.

8. Einde verhoogde schenkingsvrijstelling

De maximale schenkingsvrijstelling van € 106.671,- verdwijnt. Voor 2024 is de schenkingsvrijstelling € 6.633,-. Ouders kunnen nog steeds jaarlijks belastingvrij € 31.813,- schenken aan hun kinderen tot veertig jaar.

Wat betekent dit voor jouw zoektocht naar een woning? 

We hopen dat deze informatie je goed van pas komt bij jouw plannen in 2024. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag op weg.

Neem contact met ons op:
Telefoon: 055 533 29 15
WhatsApp: +31 6 834 934 55
E-mail: info@buurman.nl
Contactformulier: klik op deze link.

 

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ