GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Eerst kopen? Of verkopen? De juiste strategie voor de Apeldoornse woningmarkt

Voor huiseigenaren met verhuisplannen in Apeldoorn een belangrijke beslissing: Verkoop je eerst je huidige woning voordat je op zoek gaat naar een nieuwe? Of is het verstandiger om eerst een nieuw huis te kopen en daarna je huidige woning te verkopen? Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord en de juiste keuze hangt sterk af van de situatie op de woningmarkt en je eigen wensen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van deze keuze en geven we advies om financiële zorgen te voorkomen.

Eerst kopen, dan verkopen: De voordelen

Stel, je hebt je droomwoning in Apeldoorn gevonden en je wilt deze niet aan je voorbij laten gaan. Door eerst te kopen, zorg je ervoor dat je geen tijdelijke huurwoning hoeft te zoeken. Dit betekent slechts één keer verhuizen, wat een hoop tijd en geld bespaart in termen van verhuiskosten, een tijdelijke huurwoning en eventuele opslag van je inboedel. Bovendien geeft deze strategie je de mogelijkheid om in je nieuwe huis op je eigen tempo te klussen voordat je je huidige woning verkoopt.

Let op de risico's

Bij dalende huizenprijzen kan deze strategie ook risicovol zijn. Stel je voor dat je een nieuwe woning koopt, voordat je je huidige woning verkoopt. Je koopt je droomhuis voor €500.000, waarbij je rekening hebt gehouden met een verwachte overwaarde van €200.000 uit je oude woning. Vervolgens zet je je huidige woning te koop voor €400.000, maar door een prijsdaling van 10% in de markt, stagneert de verkoop. Potentiële kopers willen afwachten of de prijzen verder zullen zakken.

Beperk de financiële zorgen

Er kleven ook andere risico’s aan eerst kopen. Het kan gebeuren dat jouw huis minder snel verkoopt dan verwacht, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud of doordat er meer huizen te koop staan in de buurt. Hierdoor zit je mogelijk langer dan verwacht met dubbele maandlasten. Het is essentieel om jezelf goed te informeren over deze risico's. Onze makelaars kunnen je een adequate inschatting geven van de verkoopsnelheid van je huis, terwijl onze financiële adviseur je kan helpen inzicht te krijgen in hoe lang je eventuele dubbele maandlasten kunt dragen.

De optie van eerst verkopen, dan kopen

Als je exact wilt weten wat je financiële mogelijkheden zijn en zekerheid wilt voordat je een nieuwe woning koopt, is het handiger om eerst je oude woning te verkopen. Je weet dan precies hoeveel overwaarde je hebt, waardoor je gerichter kunt zoeken naar een nieuw huis. Bovendien is je onderhandelingspositie sterker als je weet tot hoever je kunt gaan met bieden. Ook voorkom je mogelijk dubbele maandlasten en hoef je geen overbruggingshypotheek af te sluiten.

Denk aan een tijdelijke huurwoning en ontbindende voorwaarden

Komt de sleuteloverdracht van je eigen huis in zicht, maar heb je nog geen nieuw huis gekocht? Dan moet je wellicht op zoek naar een tijdelijke huurwoning. Denk hierbij aan de extra kosten voor de dubbele verhuizing en eventueel opslag voor (een deel van) je meubels. 

Deskundig advies is cruciaal

Of je nu eerst wilt kopen of eerst wilt verkopen in Apeldoorn, het is essentieel om deskundig advies in te winnen bij een ervaren NVM-makelaar. Onze makelaars kennen de Apeldoornse woningmarkt door en door en kunnen je adviseren over de huidige situatie en de verwachtingen voor de toekomst. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en financiële zorgen voorkomen.

Conclusie

De keuze tussen eerst kopen of eerst verkopen in Apeldoorn hangt af van verschillende factoren. Als je een specifieke woning op het oog hebt en je wilt voorkomen dat je deze misloopt, kan het verstandig zijn om eerst te kopen. Maar als je zekerheid wilt over je financiële mogelijkheden en risico's wilt vermijden, is eerst verkopen en daarna kopen wellicht veiliger. In beide gevallen is deskundig advies cruciaal om een weloverwogen beslissing te nemen en financiële zorgen te voorkomen.

Heb je hierover vragen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en stel al je vragen aan de makelaar.

Overige berichten


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Wat is een gevalideerd NWWI-taxatierapport? | 31-01-2024

Om een hypotheek voor je koophuis in Apeldoorn aan te vragen, moet je het laten taxeren. Zonder een NWWI-taxatierapport krijg je geen...
Lees meer


Wil jij een huis kopen in 2024? | 04-01-2024

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Voor jou als potentiële huizen koper in Apeldoorn of huiseigenaar zijn er...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ