GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Huis kopen? Of wacht je op dalende prijzen?

Ben je van plan om een koophuis in Apeldoorn te kopen? Dan vraag je jezelf vast af of het slim is om te wachten op dalende huizenprijzen of dat je beter nu kunt toeslaan? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Daling huizenprijzen

Na de afgelopen jaren van sterke stijgingen zijn de huizenprijzen nu licht gedaald. Het is lastig te voorspellen of deze daling zal doorzetten. De prijzen kunnen ook weer stijgen. Want wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente? Nog steeds is er een groot tekort aan woningen. Dit sluit een verdere stijging van de prijzen niet uit. Het is dus maar de vraag of het verstandig is om het kopen van een woning uit te stellen.

Huizenprijzen verdubbeld

In de periode van 2013 tot het tweede kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen gemiddeld bijna verdubbeld. Een huis kostte in 2013 gemiddeld € 223.000, - en in maart 2022 maar liefst € 431.000, -. Mogelijk heeft de huidige prijsdaling te maken met een kleine correctie na de sterke stijging van de afgelopen jaren. Toch is het niet uit te sluiten dat de huizenprijzen de komende maanden en jaren blijven stijgen.

Stijgende huizenprijzen onrealistisch

Het is niet realistisch om te denken dat de huizenprijzen altijd maar blijven stijgen. Als de prijzen hoger worden dan de inkomens, wordt het voor steeds minder mensen mogelijk om een huis te kopen. Er moet dan een keer een einde komen aan de stijging. Daarnaast zijn de hypotheekrentes het afgelopen jaar flink gestegen, waardoor het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag op basis van het inkomen flink is gedaald. Hoewel de huizenprijzen sinds de tweede helft van 2022 zijn gedaald, gaat het om kleine dalingen.

Prijs afhankelijk van economische ontwikkelingen

Er is geen garantie dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen. Bovendien zijn de prijzen sterk afhankelijk van economische ontwikkelingen en wereldwijde onrust. Heb je dus plannen om een huis te kopen? Neem contact op met onze aankoopmakelaar om te kijken naar je woonwensen en je -financiële- mogelijkheden. Doordat het verkopen van huizen momenteel iets langer duurt, ontstaat er nu ook ruimte om te onderhandelen.

Richt je op je eigen woonwensen

Het is belangrijk om een woning te vinden die goed bij jou past. Niet alleen nu maar ook over een aantal jaren. Laat je niet afschrikken door ontwikkelingen op de huizenmarkt. Richt je op je eigen wensen en let goed op wat er te koop komt. Wil je realtime geïnformeerd worden over het nieuwste aanbod in de gemeente Apeldoorn? Schrijf je snel in voor onze gratis zoekservice.

Schakel een ervaren NVM-aankoopmakelaar in

Komt je droomwoning voorbij of kun je wel wat extra hulp gebruiken? Maak een vrijblijvende afspraak met de NVM-aankoopmakelaar van Buurman Makelaardij. Laat je goed adviseren door onze experts en focus op wat jij zoekt. We helpen je graag op weg!

Overige berichten


Wij zijn op zoek! | 28-04-2024

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega die onze binnendienst komt versterken. Je wordt verantwoordelijk voor de...
Lees meer


Woningmarktcijfers 2024 | 24-04-2024

Ben jij op zoek naar een woning? Dan heb je het vast al gemerkt: de gekte op de woningmarkt is volledig terug. Er zijn meer kijkers voor...
Lees meer


WhatsApp Kanaal: koophuizen in Apeldoorn | 16-02-2024

Blijf op een nieuwe en handige manier op de hoogte  van het nieuwste aanbod aan koophuizen in de gemeente Apeldoorn. Volg ons WhatsApp...
Lees meer


De 8 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Apeldoorn | 13-02-2024

Een woning kopen in Apeldoorn kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Je doet een grote investering dus het is essentieel om...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ